Minister Ramadhin: ‘Covid-vaccin wordt niet verplicht gesteld’

‘Er is nog geen concrete datum voor start vaccineren, we varen op het kompas van de Paho/WHO’

De afgelopen dagen verschijnen op social media vele fakeberichten over het coronavirus en over de ontwikkelde vaccins. Zo is onder andere op Facebook in Suriname het bericht verspreid dat het covid-vaccin verplicht gaat worden gesteld. Ook dat is een fakebericht.

In een reactie zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op maandag 4 januari tegenover Dagblad Suriname, dat het verplichtstellen van het vaccin nergens in de wereld gebeurt. ‘Het is optioneel, maar de noodzaak van het vaccin moet wel goed worden gecommuniceerd met de samenleving. Een stukje immuniteit is wel nodig, wil je nog eigenlijk het dagelijks leven op een normale wijze kunnen doorbrengen en daartoe zal je gevaccineerd moeten zijn. Vaccinaties worden heel erg als voorwaarde gesteld, bijvoorbeeld tegen gele koorts, maar zo ook een pandemie kan niet zonder een immuniteitspaspoort voor degenen die willen reizen of aan bepaalde activiteiten willen meedoen.’

Komst vaccin

Over de komst van een vaccin kan de bewindsman nog geen uitspraak doen. ‘Er is nog geen concrete datum, maar we zijn continu in overleg met de Paho/WHO (Pan American Health Organization/World Health Organization) over hoe snel een vaccin hier kan zijn, maar ook welke opties worden besproken. We varen op het kompas van de Paho/WHO voor wat betreft welk vaccin het uiteindelijk wordt.’

Volgens minister Ramadhin zijn er koelfaciliteiten om de vaccins in op te kunnen slaan. ‘We hebben opslag.’ Er zijn echter vaccins die alleen kunnen worden opgeslagen in koelruimtes met een temperatuur van 70 tot 80 graden onder nul Celcius. Ook een dergelijke koelruimte is op dit moment beschikbaar, aldus Ramadhin.

Ramadhin: ‘Er zijn binnenkort ook een vaccinatie- en een registratiecommissie actief. We blijven de samenleving updaten, van informatie voorzien. Daarenboven wordt gewerkt aan voorlichting om fabels en roddels over het vaccin die de ronde doen, te ontzenuwen.’

PK

error: Kopiëren mag niet!