De andere kant van handen ontsmetten

Dermatologen merken de laatste tijd dat regelmatig personen eczemen aan de handen oplopen. Handen wassen of handen ontsmetten, is ondertussen in veel zaken een verplicht ritueel om het coronavirus zo veel mogelijk onschadelijk te maken. Een enorm voordeel voor onze nationale gezondheid. Toch blijken dermatologen tegenwoordig personen met huidirritaties te krijgen door het veelvuldig ontsmetten.  De dermatoloog N. Tjon Kin Kim wijst op personen die eczemen hebben ontwikkeld, anderen hebben scheurtjes op de handen. Alcohol is een bestanddeel van veel handsanitizers en wordt sterk afgeraden om eczemen te behandelen. Mensen met eczemen hebben een overgevoelige huid. Alcohol en zeep worden dan afgeraden om uitbreiding van het eczeem te voorkomen. De grote vraag is hoe met deze situatie om te gaan. Het eerste advies is om het gebruik in geval van irritatie te minimaliseren. Het ander advies is om de handen zo goed mogelijk in te vetten. Parafine Vaseline raadt de dermatoloog aan, witte Vaseline iets minder, tenzij de huid heel droog is.  

In de praktijk moeten mensen met een eczeem ook de winkels in, waar tegenwoordig iedereen verplicht wordt ontsmet. Het advies is om de handen ook daarna in te vetten. Van de dermatoloog kunnen speciale zalfjes worden geadviseerd om het eczeem tot rust te brengen. De binnenkant van de hand beschikt over een dikkere hoornlaag, waardoor eczeemvorming minder voorkomt, maar helemaal uitgesloten is dat niet. “Het vervelende is dat er juist op de handpalm eczemen kunnen voorkomen.” Dit gaat dan gepaard met kloven en scheuren. Wie denkt slim te zijn door de handsanitizer te verdunnen met water moet erop bedacht zijn dat de kracht van het ontsmettingsmiddel afneemt, waardoor het coronavirus meer kans maakt om zich verder te ontwikkelen. Voorlopig zullen we dus de handen moeten blijven ontsmetten, terwijl de mensen met klachten de adviezen van hun dermatoloog opvolgen.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: