Korps Suriname Verkeersvrijwilligers over verkeersdoden in het nieuwe jaar: “We accepteren dit gedrag”

Het jaar is nog maar net begonnen en op zondag 3 januari hadden we al 2 personen verloren door verkeersongevallen. “Gedrag is iets waarop we moeten letten”, zegt Tania Frijmersum, lid van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV). Het gedrag is een van de oorzaken. “Verkeersregels vervagen bij weggebruikers en het is belangrijk dat mensen daar steeds op letten. De binnenstad heeft een maximum van 50 km per uur, maar als je daar niet op let, zit je er binnen de kortste keren boven”, merkt Frijmersum op. “Je moet er constant van bewust zijn en alert blijven, want het is je eigen verantwoordelijkheid om erop te letten.”

De manier waarop

Frijmersum zegt dat er altijd ongelukken kunnen en zullen gebeuren in het verkeer, maar het gaat vooral ook om de manier waarop. “Dat zet je aan het denken, je vraagt je af wat mensen bezielt om met bepaalde snelheden op bepaalde wegen te rijden.” Ze noemt ook de alcoholgebruikers. Het zijn vaak mannen die zich daaraan schuldig maken. Wat de oorzaak is, is niet duidelijk op te maken, maar Frijmersum denkt aan zaken als stoerdoenerij en druk vanuit de groep. Maar je moet begrijpen dat bepaalde zaken gewoon niet kunnen. Bovendien moeten mensen zichzelf kennen en zich houden aan de vastgestelde normen van alcoholgebruik. Doorgaans is 1 cup bier al het maximaal toelaatbare bij een blaastest. Frijmersum staat ook stil bij hoe wij kijken naar ons gedrag. “In Suriname accepteren wij dat mannen bepaalde zaken kunnen doen. Dat staan we toe, dat vinden we normaal, het hoort bij het man zijn. Voor de een is dat stoer gedrag, de ander verwacht dat van een man, terwijl dit bij een vrouw niet in die mate wordt geaccepteerd.”

Binnen dit gendervraagstuk stelt Frijmersum de vraag: “hoe vaak zien we dat een vrouw op een motor stapt en gaat racen als een idioot?” Overigens is deze vraag van Frijmersum niet alleen van toepassing in Suriname. “Over de hele wereld zie je dat”, vult zij aan. Over het algemeen vindt de gemeenschap het ondertussen een normaal verschijnsel, terwijl de consequenties vervelend kunnen zijn, zowel voor de persoon als voor de omstanders, iets waar men vaak niet bij stilstaat. “We moeten niet alleen kijken naar de doden, maar ook naar de honderden verkeersslachtoffers op jaarbasis.”

Schokkend

Ook lid Kaajal Tedjai merkt op dat het schokkend is om te zien dat het nog steeds niet is doorgedrongen hoe kostbaar het leven is. Voor Tedjai is het daarom dan ook duidelijk dat de regels en wetten voor velen niet bekend zijn. “Men leeft de wetten niet na en houdt zich er niet aan.” Naast educatie ziet zij een betere handhaving als oplossing. “Want op de Oostwestverbinding is het een racebaan en ik denk dat het zou helpen als er meer politieagenten op de wegen zouden zijn.”

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: