Boerderij Goliath in Tibiti-gebied produceert met succes sinaasappel, lemmetje en mandarijn

‘Landbouw is levensvatbaar als je het op grote(re) schaal doet’

Al een aantal jaren produceert Boerderij Goliath in het Tibiti-gebied citrusvruchten voor de lokale markt. Aan de basis van deze succesvolle landbouwonderneming stond Kevin van der Werff. Dagblad Suriname sprak hem over het succes van zijn bedrijf, het effect van de covid-pandemie en de toekomst. Inmiddels beslaat de boerderij zelf 450 hectare en staan er onder andere 80.000 geplante citrusbomen.

Van der Werff: ‘Ik woon sinds 2004 in Suriname. Voordat ik in 2010 begon met de boerderij heb ik diverse kleine projecten gedaan, waaronder het bouwen van woningen en het opzetten van een toeristenoord op het stuwmeer. Hierna werd ik benaderd door een Braziliaanse vriend, die een stuk grond wilde aankopen om een veeboerderij te beginnen. Wij hebben toen samen een stuk grond aangekocht op West-Suriname, wat uitgegeven was voor landbouw en veeteelt. Dit perceel was 250 hectare. Aangezien ik geen ervaring had met de landbouw en veeteelt, maar wel heel enthousiast was, ben ik hieraan begonnen. Ik werd niet gehinderd door kennis… en ben gewoon begonnen. Mijn toenmalige Braziliaanse partner stopte echter al na 4 maanden met dit project. Ik had toen al zoveel middelen geïnvesteerd dat stoppen voor mij niet echt een optie meer was. En ben gewoon doorgegaan met ontbossen en het ontboste terrein landbouwklaar te maken. Het belangrijkste wat ik in die periode geleerd heb, is dat landbouw levensvatbaar is als je het op grote(re) schaal doet en in het proces zoveel mogelijk mechanisatie toe kan passen. Een tractor doet immers het werk van 10 personen.’

‘In 2014 heeft een grote citrusproducent uit Brazilië een bezoek gebracht aan de boerderij. Hij heeft ons tot vandaag de dag alle ondersteuning gegeven om een citrusproductiebedrijf, gebaseerd op het Braziliaans model, op te zetten. Brazilië loopt enorm voor op het gebied van landbouw en heeft veel ervaring met vooral grootschalige landbouw. Gelukkig waren er wel personen in Suriname, die zagen dat we met iets goeds bezig waren en dit heeft geresulteerd in een nieuwe partner Traverco/Olrik Beems, die ervoor gezorgd heeft dat we uit konden breiden. Ondanks dat dit partnerschap na 2.5 jaar is opgehouden, heeft dit geresulteerd in een prachtig, tastbaar resultaat. De boerderij is enorm gegroeid. Dit was nooit mogelijk geweest zonder zijn inbreng.’

‘Plannen voor export naar buurlanden’

Over de afzet van producten zegt Van der Werff: ‘We zitten nu in ons 4de productiejaar en hebben ons product volledig op de lokale markt afgezet. De productie begint nu gelukkig groot genoeg te worden, zodat wij ook aan de export kunnen gaan werken. Wij hopen in het seizoen 21/22 onze eerste exporten te kunnen realiseren. Onze eerste exporten willen wij naar de buurlanden doen, daarna kunnen we aan de Caricomlanden gaan werken.’

De covid-pandemie heeft zo zijn positieve effecten voor Goliath. ‘We merken dat er veel behoefte is aan vitamine C om de weerstand te vergroten en zien dat mensen blij zijn met ons fruit. Ons doel is om op meer locaties aanwezig te zijn, zodat mensen overal ons fruit kunnen kopen, maar dat wordt nu wel wat bemoeilijkt door de avondklok. Het verkrijgen van de benodigde ontheffingen neemt erg veel tijd en moeite.’

‘Sponzig’

Het bedrijf produceert met name sinaasappel, mandarijn en lime en dat zal niet veranderen. ‘De soort sinas welke wij verbouwen is Pera Rio. Deze kan soms, als de bomen nog erg jong zijn, sponzig zijn, maar dit verdwijnt naarmate de boom volwassen wordt.  Deze soort sinas is geschikt als tafel- en sap sinaasappel. Fruit, dat sponzig kan zijn, verwerken wij normaal gesproken in ons sap.’

‘Trots dat Suriname weer citrus gaat exporteren’

Tot slot zegt Van der Werff: ‘Ik was en ben ervan overtuigd dat Suriname moet gaan produceren in de landbouwsector op grote schaal, zodat we niet afhankelijk zijn van het buitenland. Als we daarvoor de kennis uit het buitenland moeten halen, moeten we dat doen. Zorgen dat de juiste kennis en (plant)materialen beschikbaar zijn voor Suriname is van essentieel belang. Ik ben trots op het feit dat Suriname weer citrus gaat exporteren en ik hierin heb mogen bijdragen.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: