Landen Latijns-Amerika gestart met vaccineren tegen covid-19

Verschillende landen in Latijns-Amerika zijn begonnen met vaccineren tegen corona. Mexico was gisteren het eerste land, gevolgd door Chili en Costa Rica. María Irene Ramírez, hoofd van de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Mexico-Stad, kreeg donderdag als eerste het vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. ‘Het is het beste cadeau wat ik in 2020 kon krijgen’, zei Ramírez. Mexico heeft een eerste lading van 3.000 doses van het vaccin ontvangen. De eerste toegediende injecties in Mexico en Chili werden zelfs live op televisie uitgezonden, zo berichten diverse internationale media. Pfizer zal naar verwachting deze week 50.000 extra doses naar Mexico verzenden. ‘Het was iets onverwachts, ik ben heel opgewonden’, zei Zulema Riquelme, een 46-jarige Chileense verpleegster, die met covid-19 patiënten werkt en de eerste werd in Chili om het vaccin toegediend te krijgen. ‘Dit waren moeilijke maanden, omdat ik mijn familie niet heb kunnen zien. Maar ik ben trots dan men mij heeft gekozen.’

Mexico is een van de zwaarst getroffen landen in de coronacrisis. Er vielen volgens cijfers van de Johns Hopkins University meer dan 120.000 coronavirus-doden. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië en India zijn meer bevestigde doden door het virus. Chili en Costa Rica ontvingen zo’n 10.000 vaccins via de lucht uit België. Elizabeth Castillo, een 91-jarige verpleeghuisbewoonster in een rolstoel, was de eerste persoon in Costa Rica die werd ingeënt.

Argentinië 

Argentinië is ook van plan op korte termijn te beginnen met inenten. Dat land maakt gebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin. Het land heeft al zo’n 300.000 doses van dat vaccin ontvangen. Maar, parlementsleden van de oppositie hebben president Alberto Fernandez scherp bekritiseerd voor het invoeren van dat vaccin, dat volgens hen nog meer getest moet worden. De definitieve resultaten van de onderzoeken van Sputnik V bij patiënten ouder dan 60 jaar zijn nog niet bekendgemaakt, zeiden ze. Fernandez heeft gezegd dat het vaccin veilig is en dat hij de eerste zou zijn om het te nemen om het vertrouwen te versterken. 

Ondanks het hoge aantal doden begint Brazilië naar verwachting pas in februari met inenten. President Bolsonaro heeft al gezegd dat hij zich niet laat vaccineren; hij zegt dat hij voldoende immuun is, nadat hij eerder dit jaar besmet was geraakt met het virus.

Colombia

De Colombiaanse minister van Volksgezondheid, Fernando Ruiz, zei tegen lokale media: ‘We zijn niet Canada of de VS, die de capaciteit hebben om vele malen meer dan het aantal inwoners van ons land aan vaccins in te kopen’. ‘We hebben slechts modale middelen en moeten inkopen waar we ook maar kunnen.’

Colombia had deze week een top van 14.000 gedocumenteerde gevallen per dag, meer dan het land, met 50 miljoen inwoners, had geregistreerd tijdens de laatste piek in augustus, toen er nog strikte quarantainemaatregelen van kracht waren. Na het ondertekenen van overeenkomsten met Pfizer en AstraZeneca PLC in de afgelopen dagen is de regering van plan volgend jaar bijna 20 miljoen mensen te vaccineren. Maar dan blijven er nog eens 15 miljoen over, die ouder zijn dan 16 om te vaccineren, zonder een duidelijk plan over waar die vaccins vandaan zouden moeten komen.

Peru

In Peru, dat een van ’s werelds hoogste covid-19-sterftecijfers heeft gehad, zijn de autoriteiten onder vuur komen te liggen, omdat naar verwachting miljoenen mensen zouden zijn ingeënt vóór de presidentsverkiezingen in april. Maar ambtenaren zeiden deze week dat ze geen deal met Pfizer hebben kunnen sluiten om 9,9 miljoen doses te ontvangen.

Carlos Neuhaus, een zakenman die door de Peruaanse regering is aangesteld om toezicht te houden op de distributie van vaccins, zei dat hij voor een reeks uitdagingen staat, waaronder een ontoereikende infrastructuur voor het opslaan van vaccins. Hij zei dat hij zo ver is gegaan om supermarkten, visserijen en andere bedrijven met grote koelfaciliteiten te verkennen. Het Pfizer-vaccin vereist immers koudere koeling (-70 tot -80 graden Celsius) dan andere vaccins, het is gemakkelijker te gebruiken aan de kust, in Lima en de grote steden. De andere vaccins zouden naar de meer gecompliceerde plaatsen moeten gaan.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: