Kasansoepingi Sakinem viert 100ste jaardag

Kasansoepingi Sakinem heeft haar 100ste jaardag mogen gedenken. Dagblad Suriname verkreeg de volgende informatie van BIC Wanica Zuid-Oost. Ze is woonachtig in het district Wanica. Kasansoepingi Sakinem zag het levenslicht op 1 januari 1921, in  Indonesië. Op 10 jarige leeftijd, dus in 1931, kwam ze naar Suriname als een Indonesische burger. Ze heeft in Suriname een nieuw bestaan opgebouwd, en dit land is ook haar nieuwe thuisland  geworden. Naderhand is zij gehuwd, maar zij heeft zelf geen kinderen.  Om de leegte binnen het gezin weg te drukken heeft ze een kind (dochter) geadopteerd.

Door omstandigheden destijds was er geen ruimte om naar school te gaan. De familie moest het hebben van de landbouw waarbij  zij ook mee hielp. Op haar 30ste  is ze buitenshuis gaan werken en wel op plantage Waterland te Domburg, waar er koffie en cacao geproduceerd werd. Verder mag vermeld worden dat Kasansoepingi die op Domburg woont op haar huidige woonplaats bekend staat als BAH ( OMA ) Toemboe. De gezondheidstoestand van BAH Toemboe is redelijk, alleen haar gehoor is verminderd.

Bij de Acte de presence is haar de gebruikelijke enveloppe, een bloemstuk en ingelijste foto overhandigd door de Districtssecretaris,  dhr. Dompig Stephen en de Districtssecretaris mevr. Burleson Chermien. Zij  hebben de Districtscommissaris , dhr. Goelaman M.S.,  vertegenwoordigd.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: