Korps Suriname Verkeersvrijwilligers: “Hoeveel aandacht krijgt het verkeer in het kader van preventie?”

Eugenie Esajas, ondervoorzitter Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) merkt op dat deelnemen aan het verkeer een sociale activiteit is. Rekening met elkaar houden zou een normale zaak moeten zijn. In het eindspel van 2020 schrikken we bijna dagelijks op van de ongevallen op de wegen waarbij vooral jongeren het nieuws hebben gehaald.  

Het KSV noemt een aantal oorzaken en zegt dat jongvolwassenen hun eigen keuzen maken ondanks de opvoeding die zij gekregen hebben. Mensen zitten nu met elkaar opgesloten in hun woning door de lock down. Het ouderlijk gezag ontbreekt in een groot aantal gevallen. Bovendien hebben jongeren weinig goede voorbeelden waaraan zij zich kunnen optrekken in de samenleving. Een ander belangrijk punt is de leeftijd van de jongeren. Esajas is van mening dat in deze fase jongeren experimenteren met hun inschattingsvermogen. Het verkeerd inschatten van risico’s, het kunnen of juist niet kunnen omgaan met de vrijheid, zijn naast de kwaliteit van onze wegen  belangrijke factoren voor de veiligheid in het verkeer. Voeg daaraan nog alcohol toe en de zorgwekkendheid van de situatie is compleet. Esajas wijst op de verantwoordelijkheid van de totale gemeenschap. “Hoeveel aandacht krijgt het verkeer in het kader van preventie?” vraagt Esajas. “Men krijgt aandacht achteraf, te den sma las libi kba” onderstreept de ondervoorzitter. “Maar hoeveel aandacht is er vooraf, over de maatregelen die genomen zullen worden?” Ook vindt Esajas dat bij rampen een goede inzichtelijke discussie ontbreekt om na te gaan wat er precies voor heeft gezorgd dat er in een keer zoveel jongeren zijn omgekomen bij een verkeersongeval. Na een procesverbaal en wat media aandacht is er geen reconstructie die het doel heeft dat een bepaalde zaak zich nooit meer mag voordoen maakt Esajas tot slot duidelijk.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: