Cubanen demonstreren bij ambassade tegen dictatuur machthebbers op Cuba

Een groepje Cubanen heeft vrijdag gedemonstreerd bij de Cubaanse ambassade in Paramaribo tegen de dictatuur van president Miguel Diaz-Canel en Raúl Castro, de leider van de Communistische Partij op Cuba. Het protest vormt onderdeel van een wereldwijd gevoerd protest tegen de machthebbers op het eiland. Tijdens het protest bij de Cubaanse ambassade werd een vlag verbrand van de Beweging van de 26e juli (Movimiento 26 de Julio, M-26-7), een door Fidel Castro geleide revolutionaire organisatie ten tijde van de Cubaanse Revolutie. 

De M-26-7 verwijst naar de datum 26-7-1953, waarop Castro en diens guerrilla’s een aanval deden op de Moncadakazerne in Santiago de Cuba. De bedoeling was om de kazerne te veroveren, de wapens buit te maken en vervolgens de bergen in te vluchten en van daaruit een guerrillastrijd te voeren tegen het regime van president Fulgencio Batista. De aanval op de Kazerne mislukte en velen van Castro’s volgelingen vonden de dood. 

Fidel Castro presenteerde 26 juli 1953 ook een programma van de revolutie en beweerde dat alle inwoners van het eiland in welvaart zouden gaan leven. Maar vandaag de dag leven de inwoners in armoede veelal onder slechte woonomstandigheden. 

PK

error: Kopiëren mag niet!