“Zonder pagara-estafette sobere jaarwisseling”

Een jaarwisseling zonder de traditionele pagara-estafette, zonder de uitbundige gezelligheid in de binnenstad, zonder gezelschap van alle familieleden onder één tent, was vooral voor de jongeren een sobere jaarwisseling. Uiteraard is de vrees voor het coronavirus en begrip voor de covid-maatregelen er wel, echter neemt het niet weg dat dit alles de jaarwisseling toch behoorlijk sober maakt. Enkele jongeren delen hun ervaring met Dagblad Suriname.

Voor de 20-jarige Ronald was het niet eenvoudig. “Hoe meer zielen hoe meer vreugd, dat zegt men niet zomaar en de covid-maatregelen bewijzen het. Ik heb de pagara-estafette heel erg gemist. Het gaat bij mij niet om het afschieten van de lange pagara’s, maar de gezelligheid. Net als bij Phagwa is de pagara-estafette een dag waarop niemand je als een vreemde behandelt. Suriname is dan net one big family en dat heb ik heel erg gemist.”

Voor de 18-jarige Stefenie was het ook wennen aan het nieuwe normaal, maar als huismusje kon zij zich samen met haar huisgenoten prima vermaken, vooral met de optredens van diverse muziekformaties, die op televisie werden vertoond. “De virtuele optredens van onder andere The Juniors zorgde sowieso voor sfeer in het huis. Men heeft dus gedacht om de mensen thuis op die manier ook op te vrolijken en dat vind ik een mooi initiatief.”

De 30-jarige Aniel noemt de jaarwisseling ook vrij sober. Bij hem was de avondklok een doorn in het oog. “Je wilt het toch niet riskeren om op oudjaar op POC door te brengen, dus van alle maatregelen vond ik die van de avondklok toch wel het zwaarst. Ook ik heb de pagara-estafette heel erg gemist.” Aniel merkt op dat in zijn woonwijk Kwatta er ondanks alle verhogingen flink vuurwerk is afgeschoten, dat had hij niet verwacht. “Je gaat er niet van uit dat men met het weinige geld vuurwerk gaat kopen. Zelf heb ik om te bezuinigen geen vuurwerk gekocht.”

Dan zijn er ook personen voor wie de jaarwisseling een gewone dag is en die liever het bed inkruipen tegen 23:00 uur, zoals de 25-jarige Dinesh. “Ik ben een vroege vogel en kan niet te laat opblijven, dus het ‘feest’ was bij mij om tegen 12:00 uur p.m. Dit is handig bij een avondklok, die om 19:00 uur begint. Uiteraard is het schrappen van de pagara estafette een domper, ik hoop dat dit de eerste en de laatste keer is.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: