Vulkaan op Sint Vincent houdt inwoners in de greep

Op de valreep van de jaarwisseling houdt het jaar 2020 de gemoederen van de inwoners op het eiland St Vincent, ook op ander gebied bezig.
De berg, La Soufriere, gelegen in de noordelijke punt van het eiland vertoond hevige vulkanische activiteit. Gassen komen in verhoogde mate uit de krater.  De laatste uitbarsting was in 1979, en  in 1902 kwamen 1,600 personen om.
Vanuit Sint Vincent vertelt een inwoonster met Surinaamse roots dat vanaf na de kerst de berg onrustig is. Van de autoriteiten is het alert gekomen voor de mensen in het noorden om te verhuizen. “Maar ik woon in het zuiden en hoef niet te evacueren” vertelt de vrouw. Bij een uitbarsting is het wel te verwachten dat er veel asvorming op de woningen en in de lucht zal zijn. Voor het eiland geldt momenteel code oranje wat inhoudt dat binnen 24 uur een uitbarsting kan komen. “In de 18 jaren dat ik hier woon is het nog nooit zo spannend geweest. Dit maken we voor het eerst mee” besluit de vrouw.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: