Roy Bhikharie: “Als regering doet wat ze beloofde, kan 2021 een beter jaar worden”

De PVP-leider Roy Bhikharie blikt niet tevreden terug op het verloop van 2020. Uiteraard ligt de coronapandemie daaraan ten grondslag, dat was namelijk totaal onverwachts, maar wat Bhikharie veel meer heeft geschokt, is datgene wat niet te verwachten was: voortzetting van dezelfde politieke attitude als vóór de verkiezing door de huidige coalitie. “De huidige coalitieleden waren huis aan huis gegaan vóór de verkiezing om mensen uit te leggen waarom het verkeerd is gegaan in het land. Bij de verkiezing waren we erg optimistisch gesteld, maar alles wat we tientallen jaren hebben afgewezen, zien we weer gebeuren”, benadrukt Bhikharie in gesprek met Dagblad Suriname.

Naar zijn zeggen is er tot nu toe alleen voldaan aan de belofte om de ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Voor de rest schept het pad welke de VHP-Abop regering thans bewandelt ‘geen geloof en geen vertrouwen’. Volgens de PVP-leider doet de regering veel te weinig aan de aanpak van criminaliteit en corruptie. Zo liggen er onderzoeksrapporten over EBS en Staatsolie, die aangeven waar de schoen wringt en desalniettemin wordt er verder niets gedaan met die onderzoeksrapporten. 

Ook de aanpak van covid-19 laat veel te wensen over, vindt Bhikharie. Hij stelt dat er ook hier corruptie wordt toegestaan, zo mogen heel wat plekken op Noord wel openblijven, maar andere niet. “Het covid-team moet overal gaan om te controleren.” Bhikharie voert aan dat de regering het voorbeeld moet nemen van Taiwan. In Taiwan is er allereerst meer geïnvesteerd in de medische zorg, opvang en equipment, en aan de ouderen is de meeste aandacht besteed, daar zij tot de kwetsbare groep behoren. Daarnaast schroomde Taiwan er niet voor om hun grenzen af te sluiten. Voor de rest ging het om de naleving van de coronaprotocollen. “Zo simpel heeft Taiwan het aangepakt.” Ook het opbouwen van de eigen immuniteit zou de regering moeten aanmoedigen, echter gebeurt dat niet: de regering doet liever aan symptoombestrijding. De maatregelen dienen bovendien gebaseerd te zijn op contact tracing. “In hoeverre wordt daaraan invulling gegeven?” Voor Bhikharie kan 2021 pas een beter jaar worden wanneer de regering doet wat ze beloofd heeft.

error: Kopiëren mag niet!