Rechter in Den Haag: ‘Verplichte Corona-test heeft geen deugdelijke wettelijke grondslag’

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft donderdag in een rechtszaak bepaald, dat de Corona-test (PCR-test) geen deugdelijke wettelijke grondslag heeft. Een gezin uit de provincie Noord-Holland, dat op 3 januari terug wil reizen vanuit Zanzibar in Afrika naar Nederland, had een Kort Geding aangespannen. Ze moesten de test doen om terug te mogen reizen.Zanzibar wordt gezien als ’hoog risico-gebied’.

‘Het vonnis betekent niet dat nu iedereen in het buitenland met de uitspraak kan wapperen en geen test meer hoeft te ondergaan’, zo heeft een woordvoerder van de Haagse rechtbank De Telegraaf laten weten. De uitspraak is alleen van toepassing op het gezin dat de rechtszaak had aangespannen. 

Het gezin beklaagde zich over de verplichting van de test. ’Voor een dergelijke plicht is, geldend voor een Nederlandse onderdaan die wil terugkeren naar huis een deugdelijke wettelijke grondslag nodig’, zo staat in het vonnis. De rechtbank stelt, dat die wettelijke grondslag voor een ’ingrijpende verplichting’ als de PCR-test ’die de lichamelijke integriteit van een passagier betreft’, er nu niet is.

De drie mogen dus terug vliegen en zonder PCR-test Nederland betreden. 

PK

error: Kopiëren mag niet!