“Dit jaar was echt een schrikkeljaar”

Niet eenieder is in de stemming om vuurwerk af te schieten. Enkele burgers geven tijdens een gesprek aan dat het jaar heel erg is geweest voor hen. “En nu de meeste dingen ook duur zijn geworden, vind ik het niet een goed idee mijn geld aan vuurwerk nog te gaan ‘verbranden’. Vuurwerk is nu ook duur geworden”, benadrukt een burger. “Ik heb volwassen kinderen, dus dat komt ook goed uit. Misschien schiet ik wel een pagara om het jaar af te sluiten, maar daarvan ben ik ook niet zeker.” Een andere burger gaf aan dat zij het niet kan missen om vuurwerk te kopen. Haar kinderen komen wel aan hun trekken bij hun oom, dus daaraan hoeft zij geen geld te besteden. Samen met de familie had zij jaarlijks een groot feest bij de jaarafsluiting, maar dit jaar heeft niet eenieder zin, vertelt de burger. “Er werden ook dozen met vuurwerk gekocht en afgeschoten. De hele familie schoot het samen af, maar dit jaar wordt er alleen aan de kleintjes gedacht.”

Een andere burger die ondernemer is, gaf aan dat hij jaarlijks ook pakketten uitdeelde met vuurwerk, maar het is hem dit jaar niet gelukt. Door de situatie en het proberen te overleven, komt het niet goed uit. Ook hij is aan het twijfelen of hij vuurwerk zal afschieten. “Normaal had ik ook een muziekband op het werk en konden de werknemers genieten van een hapje en een drankje, maar dit jaar is er daar ook geen sprake van. Ik schiet wel een pagara voor het bedrijf. Dat is iets dat ik toch elk jaar zal doen, wat de situatie ook is, maar dit jaar wordt wel anders.”

Ook enkele winkeliers geven tijdens een gesprek aan dat zijn het geen goed idee vinden om vuurwerk te verkopen. Wim, die jaarlijks vuurwerk verkocht, doet dit jaar niet mee met het verkopen van vuurwerk. “Om kasten schoon te gaan maken en ook weer te gaan investeren in vuurwerk zie ik niet zitten. Dus ik hou me dit jaar maar aan het verkopen van levensmiddelen.” Een andere winkelier gaf aan dat hij wel vuurwerk verkoopt, maar niet zo groot als de jaren voorheen. “Dit jaar is er maar een kast halfgevuld met vuurwerk. Er komen ook niet veel mensen zoeken naar vuurwerk. De meeste klanten zijn op zoek naar nodige spullen voor het huis. De meeste vuurwerksoorten, waaronder ‘pop pop’ en andere niet gevaarlijke of luid knallende vuurwerksoorten, worden door kinderen gekocht”, aldus de winkelier. “Ik hoop dat het komende jaar anders verloopt, want dit jaar was echt een schrikkeljaar”, zegt een burger.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: