2021: Zoveel hoofden zoveel zinnen

Met het oog om verstandhouding of waardering uit te drukken, werd middels korte gesprekken uitgezocht, welke goede voornemens voor 2021 er in Paramaribo leven. Welke zijn de plannen, wat stelt men zich ten doel? Wat wil men het volgend jaar verbeteren of veranderen?

Dezelfde toon werd aangeslagen

Ongetwijfeld wil iedereen iets veranderd zien in 2021. De goede voornemens van ondernemers vooral werd op een rijtje gezet. Bleek dat de toon bij iedereen vrijwel hetzelfde was, wat niet wegneemt dat er zich veel meningsverschillen voordoen.

Mijmeren

“Als ondernemer peins ik weemoedig en aanhoudend. Nu je het mij vraagt, mijn toekomstdromen worden bedreigd door de sombere stemming, de ellende en de slapte in handel binnen de samenleving. Ik droom minder, niet dat ik de hoop heb verloren, maar praktische bezwaren staan mijn plannen in de weg”, aldus een ondernemer, die vanwege stress bedrust moet houden.

Uit de droom ontwaakt

“Door de werkelijkheid geconfronteerd ben ik ontwaakt uit mijn droom.  Dat klinkt misschien alsof ik geen plezier heb in het leven, maar dat bedoel ik niet. Daarmee wordt gezegd dat ik mij als ondernemer meer dan ooit moet inzetten om het hoofd boven water te houden. Ik kan mij geen dagdromen permitteren. Om de zaak nog te kunnen redden, moet ik met beide benen op de grond staan.”

Verantwoordelijk omgaan met geld

 “In 2021 vraagt om verantwoordelijker om te gaan met geld. Dan heb ik het niet zozeer over een verkwistende overheid, maar over elke huishouding, elke onderneming. Wij kunnen gehecht zijn aan onze gewoonten en leventje, maar dat kunnen wij niet altijd meer opbrengen.”

Onzekerheid

“Momenteel bestaat veel onzekerheid over de verdere ontwikkeling van covid-19, alsmede over de aard en effectiviteit van toekomstige contact beperkende maatregelen”, gaf voorzitter Hariepersad Soekhlal van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen desgevraagd te kennen.

Doordacht tewerk gaan

“Voor het volgend jaar lijkt doordacht handelen mij een uitstekend voornemen. Daarmee kan de bevolking, maar ook de regering ervoor zorgen dat er minder fouten worden gemaakt bij het doorvoeren van strenge covid-19 maatregelen. Om de tweede golf van covid-19 in dammen, heeft de regering vlak voor Kerstfeest en de aanstaande jaarwisseling, van de een op de andere dag strenge maatregelen aangekondigd, die de bedrijvigheid aanzienlijk hebben verminderd. Alleen essentiële bedrijven mogen de deuren openen”, aldus de voorzitter.

Onaangenaam verrast

“Dat werkgevers en werknemers het een en ander via de beeldbuis moesten vernemen, lijkt mij fout. De maatregelen die werden afgekondigd, golden per onmiddellijke ingang. Het belang van ondernemend Suriname werd onvoldoende in acht genomen. Het bedrijfsleven werd geen tijd gegund om zich voor te bereiden en aan te passen aan de verergerde omstandigheden.  Zich te verstaan met werknemers, clientèle en andere betrokkenen.”

Was de maatregel goed doordacht?

“De verkoop en andere bedrijvigheid bereiken in december een piek. De inkomsten, die gedurende deze maand worden gegenereerd, stellen menig bedrijf in staat om de slapte gedurende het jaar enigszins te compenseren en net genoeg binnen te halen om de moed niet helemaal te verliezen. Door het abrupt genomen besluit van de regering om vrijwel alles op slot te doen, worden de inkomsten van kerst- en jaarwisselingsverkoop gemist.”

Relatie werkgever en werknemer beïnvloed

 “December is niet alleen een periode van inkomsten. Er zijn meer dan in de rest van het jaar verhoogde bedrijfsuitgaven. Het virus heeft ook de relaties tussen werkgevers en werknemers beïnvloed. Het personeel maakt recht op een blijkt van waardering, verwacht een extra in de enveloppe en doen andere bedrijfsuitgaven zich gelden.”

Markten gesloten

 “De markten zijn gesloten en kregen de verkopers toestemming om hun producten langs de straten te slijten. Daarmee wordt de straathandel, die men tracht tegen te gaan, gestimuleerd. Alsof dat de spreiding van het virus zal tegengaan. In de praktijk blijkt dat er op de markten beter wordt omgegaan met de covid-maatregelen en de volksgezondheid.”

Verkeersomlegging een foute handeling

De regering is niet foutloos.Het omleggen van het verkeer om de drukte in de stad gedurende de feestdagen om te leggen, bleek achteraf bekeken niet goed doordacht te zijn. Hierdoor raakte het verkeer helemaal in de knoop. De regering was genoodzaakt de wegomlegging, die op 23, 24, 30 en 31 december zou gelden, terug te draaien. Het probleem werd daarmee opgelost. Doordacht optreden kan in 2021 veel narigheid voorkomen”, aldus Soekhlal.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: