Brussel en Londen sluiten dan toch handelsdeal

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn het op de valreep eens geworden over een brexithandelsverdrag. Daarmee is zeven dagen voor het einde van de transitiefase voorkomen dat er nieuwe invoerheffingen en handelsquota komen. Bovendien betekent het akkoord dat de Britten de EU op goede voet verlaten, wat de toekomstige politieke relatie tussen Brussel en Londen ten goede zal komen.

‘We zullen jullie vriend zijn, jullie bondgenoot en jullie toeverlaat’, hield de Britse premier Boris Johnson de Europeanen voor bij de bekendmaking van het akkoord. ‘En, niet te vergeten, jullie grootste markt.’

Met het akkoord van donderdag komt een voorlopig einde aan een proces dat al in 2013 in gang werd gezet door de toenmalige Britse premier David Cameron. Die beloofde een EU-referendum als de Tory’s de parlementsverkiezingen van 2015 zouden winnen. Dat gebeurde, en bij de volksraadpleging van 2016 koos 51,9% van de kiezers ervoor de EU te verlaten.

error: Kopiëren mag niet!