Binda ontevreden over werkwijze EZ en minister Walden

Binda: “Het Surinaams volk is verwend”

VHP-parlementariër Sham Binda is ook niet helemaal tevreden over de manier waarop minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) optreedt tegen prijsopdrijving. “Ik ben ook consument en ook bij mij veroorzaakt het ontevredenheid. Wat ik jammer vind is dat mensen, waaronder ondernemers, ook misbruik maken van deze situatie. Als je de prijzen van alle supermarkten bij elkaar vergelijkt, zie je toch dat er ontzettend grote verschillen zijn. De meeste van de winkeliers kopen hun producten bij de importeurs en ik denk dat de prijzen van de importeurs op hetzelfde niveau zullen zijn. Het zou dus aanbevelingswaardig zijn naar de minister toe om met de importeurs aan tafel te zitten, een lijst van de producten te vragen en ook te vragen naar de prijs waarvoor die producten verkocht worden bij de groothandel. Aan de hand van die prijzen kunnen dan vergelijkingen gepleegd worden in de supermarkten. Indien blijkt dat mensen buitensporige winsten maken, dan kan overgegaan worden tot het treffen van sancties”, benadrukt Binda, die ook ondernemer is en gewezen voorzitter van de Akmos is geweest,  tegenover Dagblad Suriname.

Burgerij moet zich aanpassen

Door de explosieve stijging van goederen in de winkels hebben veel consumenten allang niet meer de luxe om producten van een specifiek merk, dat zij jarenlang gewend waren te gebruiken, te kopen. Hierdoor is men noodgedwongen om met de veel goedkopere goederen die op de basisgoederenlijst van EZ voorkomen te overleven. Binda benadrukt wel dat de situatie waarin het land nu verkeert, niet de schuld is van de regering Santokhi/Brunswijk. “Maar ik denk dat de burgerij zich ook moet aanpassen en bepaalde dingen schrappen van de lijst. We zijn allemaal aan het bezuinigen en natuurlijk je gaat het met wat minder kwaliteit soms moeten doen. Het inkoopbeleid per huishouden is erg belangrijk waar je moet kijken naar wat je wel en wat je niet nodig hebt. In het algemeen zou ik zeggen: ‘Het Surinaams volk is verwend. We willen de luxe der luxte en de geweldigste goederen’. Maar ik denk dat we toch moeten kijken naar wat onze echte basisbehoefte is en wat we nodig hebben in huis”, aldus Binda.

“Het gaat niet om show te gaan maken”

Binda vindt dat minister Walden effectief beleid moet maken. “Dat een minister zelf naar een supermarkthouder gaat om met hem te praten werkt gewoon niet. Het gaat niet om show te gaan maken door even in the picture te komen en de gemeenschap te wijzen dat je bezig bent. Wij willen effectief handelen zien via een bepaalde strategie om de prijzen in toom te houden”, aldus Binda.

Dollars nergens te vinden voor SRD 14,29

Volgens Binda zit het land momenteel in een situatie waarbij er geen deviezen zijn. “Er is naar mij toe ook geklaagd door importeurs dat ze geen dollars voor de koers van SRD 14,29 kunnen krijgen. De banken hebben geen geld, dus men is aangewezen op die paralelmarkt waar het bijkans meer dan SRD 18 is voor een Amerikaanse dollar. Indien men het al gekocht heeft bij de legale cambio’s dan moet het overgemaakt worden naar de lokale banken die het verder overmaken naar het buitenland”, aldus de politicus.

Banken erg bedrijfsonvriendelijk en klantonvriendelijk geworden

Het grootste probleem volgens hem is dat er geen vertrouwen meer is in de Surinaamse dollar (SRD), terwijl de banken ‘erg bedrijfsonvriendelijk en klantonvriendelijk zijn geworden’. “Het is en blijft heel moeilijk om aan je eigen geld te komen, waardoor de bedrijven en supermarkthouders het zekere voor het onzekere nemen en hun prijzen aanpassen naar de toekomst. Want vandaag kopen ze die US dollar voor SRD 18, maar morgen of overmorgen kan het weer SRD 20 of SRD 21 zijn. Dat alleen vanwege de schaarste aan vreemde valuta die er is en de banken die geen dollars meer hebben. Dus wij zijn beland in een informele sfeer waarbij zaken uit de hand zijn gelopen”, aldus Binda.

EZ maakt prijsberekeningen op basis van dollarkoers van SRD 16

De parlementariër, die zelf ook ondernemer is, stelt dat aan de andere kant de situatie ook bij elke winkelier verschilt. De één heeft zwaar geïnvesteerd in zijn gebouw met airco en alle luxe, terwijl de andere nog steeds een klein bedrijfje zonder personeel is gebleven. Binda zegt begrepen te hebben dat bij EZ er prijsberekeningen gemaakt worden op basis van een dollarkoers van SRD 16, terwijl de reëel koers bijkans SRD 18 is. Hierdoor ontstaat er weer een discrepantie van hoe de prijs dan in de hand gehouden wordt. “Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar dit alles zorgt ervoor dat de ontevredenheid nog meer toeneemt”, aldus Binda.

Misbruik van prijzen auto-onderdelen

Door de explosieve stijging van de wisselkoersen kampen los van de supermarkten ook andere dienstverleners met hoge prijzen voor behoeftige spullen. Als voorbeeld noemt Binda de prijzen van auto-onderdelen. “Ook bij de prijzen van auto-onderdelen wordt er ontzettend veel misbruik gemaakt. Je schrikt wanneer je de prijzen hoort. Het verschil tussen een onderdeel uit Japan of ander land telt op dit moment niet meer vanwege het prijsverschil, want het belangrijkste is dat je eigenlijk gaat naar een consistente prijsvorming. Er zijn tools en mogelijkheden daarvoor, maar je moet vaker overleg plegen met het bedrijfsleven, je moet vooral met de importeurs aan tafel gaan zitten en je moet op gegeven ogenblik regels gaan stellen”, aldus de volksvertegenwoordiger.

FR

error: Kopiëren mag niet!