Wayana’s vragen zich af of EZ ook prijzen controleert te Lawa

Een 28lbs gascilinder kost SRD 630

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft sinds september in diverse districten prijscontroles laten uitvoeren van producten in winkels en supermarkten. De Wayana-gemeenschap in het Lawagebied vraagt zich echter af of de Economische Controledienst (ECD) ook controles uitvoert in hun woongebied. Zo blijken 28lbs gascilinders in het Lawa-gebied te worden verkocht voor SRD 630. Te Brokopondo worden ze voor rond de SRD 75 verkocht, terwijl de officiële consumentenprijs is vastgesteld op ‘slechts’ SRD 51. Het verschil in prijs is niet uit te leggen.

Natuurlijk laat hierover de Stichting Mulokot Kawemkahan zich horen via hun social media-kanalen. ‘Dus Brokopondo, als jullie er een probleem mee hebben, dan kopen wij ze graag voor SRD 75. Stuur ze maar.’ Daarenboven vraagt de stichting zich af in hoeverre er een overheidsinstantie is die de supermarkten in het Wayana-gebied komt inspecteren, ‘waarschijnlijk niet, want de inheemsen in het zuiden zoeken het zelf maar uit’, schrijft Mulokot.

Het ministerie berichtte zaterdag dat zij in de afgelopen periode klachten heeft ontvangen van burgers in Brokopondo en Atjoni dat er gascilinders tegen een te hoge prijs worden verkocht. Volgens EZ is er afstemming geweest met Ogane, het bedrijf dat zich bezighoudt met de verkoop van gascilinders in Suriname. Uit onderzoek is gebleken dat de distributeur van de gascilinders zich niet aan werkafspraken met Ogane heeft gehouden. Indien de distributeur zich niet houdt aan de afspraken, dan zal de Economische Controledienst overgaan tot inbeslagname van de gascilinders, zo bericht het ministerie. EZ stelt verder dat zij in het natraject de prijzen van kookgas in Brokopondo blijft monitoren.

Naar aanleiding van de extreem hoge prijs voor gascilinders in het Lawa-gebied heeft Dagblad Suriname herhaald contact gezocht met het ministerie van EZ, de Economische Controledienst en de afdeling Consumentenzaken van EZ. Een reactie bleef echter uit.

Voor alle producten Lawa moet extreem veel worden betaald

Het zijn overigens niet alleen gascilinders, die extreem duur zijn in het Lawa-gebied. Mulokot laat weten dat voor veel producten aanzienlijk meer moet worden betaald dan in de stad, Paramaribo. ‘Alles is hoog. Enkele voorbeelden: een pak kippenbouten kost in het Lawa-gebied zo’n SRD 235, een Fernandes wit casinobrood SRD 54, een Fernandes 1.5 liter soft ook SRD 54 en een halve liter SRD22. Overigens worden producten daar in Euro’s verkocht. Voor een liter benzine moet Euro 2 worden betaald, maar als je 5 liters koopt dan hoef je ‘maar’ Euro 7 te betalen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: