Waarnemend directeur John Sandie: “E-Tops-certificering een grote stap voor de SLM”

De waarnemend directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat het opstarten van de commerciële diensten met een zogenaamde twin-jet op de Mid-Atlantische route een grote stap is voor het Surinaams bedrijf. Het is een “higher level”. Donderdag kwam de melding dat de “Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards (E-Tops)”-certificering van de Boeing 777-200 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) behaald is. Dit betekent dat de SLM rechtstreeks mag vliegen op de route Paramaribo-Amsterdam vice-versa. Het is een certificering die tweemotorige vliegtuigen toestaat om te vliegen op langeafstandsroutes, met mogelijkheden voor een noodlanding, indien nodig. 

Big achievement

Sandie stelt: “E-Tops is een big achievement voor elke maatschappij, zeker ook voor de SLM. Je organisatie verandert, je structuur, je gaat op verschillende vlakken verder en wordt efficiënter. Dat is ook zo bij de SLM, de veiligheid gaat ook op een hoger niveau. Dit is zeker een leap forward.” De waarnemend directeur stelt dat de Boeing 777-200 oorspronkelijk bedoeld was als een overbruggingstoeslag. Dat was volgens de oorspronkelijke onderhandelingen. “Maar nu heeft de leaser, de eigenaar van het toestel, aangeboden dat wij het langer houden. De leaseovereenkomst wordt mogelijk verlengd. De oorspronkelijk leaseovereenkomst verloopt rond juli 2021”, geeft de waarnemend directeur te kennen.  

Commerciële vluchten 

Afgelopen vrijdag vertrok het toestel, met de Surinaamse registratie PZ-TCU, naar Amsterdam met uitsluitend cargo. Dat was de eerste commerciële vlucht. De Boeing 777-200 is in december 2019 aangekomen in Suriname een heeft voor het grootste deel van het jaar aan de grond doorgebracht. Er zijn enkele testvluchten uitgevoerd. De Boeing 777 volgt bij de SLM, de Airbus A340-300 op. De Boeing 777 is goed voor bijna 350 passagiers. De toestel werd na landing op Zanderij op 21 december van het vorig jaar, feestelijk verwelkomd door een waterkanon. Het toestel, genaamd Bird of the Green Paradise, is het eerste langeafstand tweemotorige toestel dat door een Surinaams bedrijf wordt ingezet. De Boeing 777 werd in 1995 geïntroduceerd door de Amerikaanse luchtvaartgigant Boeing. Het is de grootste twin-jet en lettend op veiligheid records een van de meest betrouwbaarste en veiligste commerciële toestellen in de wereld. 

error: Kopiëren mag niet!