Leefomstandigheden van eenieder is anders

De leefomstandigheden van eenieder is anders. Je hebt mensen die het goed hebben, anderen die het minder goed hebben en anderen die het heel zwaar hebben. Er zijn burgers die hun bed moeten delen, geen eigen plek hebben om te slapen en verlangen om een eigen onderdak te hebben.  Een burger gaf aan dat zijn toestand heel ingewikkeld is. Hij woont in een huis, dat is verdeeld onder 12 mensen en bestaat uit een 3 kamers. De burger gaf aan dat zijn moeder 6 kinderen heeft en alle kinderen bij haar inwonen. De 2 broers hebben intussen vrouw en kinderen, dus het gezin is zo ook uitgebreid. Als Guyanees is het soms wel moeilijk een goed onderdak te vinden, zegt de burger. “Vandaar dat wij allen bij elkaar blijven. Een vaste baan hebben wij ook niet, dus mijn 2 broers en ik zijn in de bouw. Mijn jongste broer en 3 zusters zitten op school. Die zien het ook niet zitten op school. Een van mijn zusjes besloot te werken en mee te helpen met de huishouding. Aan het eind van de maand komen wij toch wel uit met de huur, vaste lasten en voeding.” Maar er is niet altijd sprake daarvan geweest. “Wij hebben ook maanden gehad, waarbij wij toch alle centen bij elkaar moesten schrapen en toch niet uit zijn gekomen”, zegt de burger. “Maar het belangrijkste is dat wij een onderdak hebben, dagelijks kunnen eten, al is het brood, en samen zijn. Aan het eind proberen wij toch iets beters van te maken”, benadrukt de burger.

Een andere burger gaf aan dat het leven toch iets moeilijker is. Als achtste kind van zijn moeder probeert hij zijn best te doen om wat van het leven te maken. Zijn moeder heeft namelijk 11 kinderen, waarvan 2 er niet meer in leven zijn. Zijn oudste broers wonen wel apart, maar zijn leefomstandigheden bij zijn moeder laten heel wat niet toe. Zijn moeder deelt een éénkamer woning met zijn stiefvader, 2 zusjes, 3 neefjes, een broer en zijn vrouw en de burger zelf.  De burger gaf aan dat zijn moeder en 2 neefjes in de kamer slapen en de rest van hen op de vloer in de woonkamer slapen. “Ik ben niet altijd bij mijn moeder, maar blijf liever bij haar. Slapen bij de broers van mij komt soms moeilijk uit en bij mijn zuster slapen die ook haar gezin heeft, gaat niet makkelijk.”  Een vaste baan vinden is ook een probleem voor mij en mijn broers, maar ik blijf het maar proberen, zegt de burger. “Mijn moeder en 2 oudste zusters werken in een winkel, mijn stiefvader voor een bandenzaak, 2 van mijn broers doen aan de bouw en ik werk als vrachtwagenchauffeur. De resterende mensen hebben ook hun leven, maar zijn ook op zoek naar een vaste baan. Het vinden van een vaste baan lijkt mij een groot probleem te zijn voor veel burgers, benadrukt de burger. Maar uiteindelijk probeer ik toch het beste van te maken. Er komt wel een tijd waar ik ook mijn eigen huis en gezin zal hebben. In deze dure tijd is het gewoon hard blokken en sparen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: