Gajadien: ‘Regering Bouterse-Adhin heeft IMF voor de gek gehouden’

De regering verwacht dat volgens eerdere mededelingen van president Chandrikapersad Santokhi dat deze maand een technische overeenkomst wordt bereikt met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). In januari moet de definitieve overeenkomst worden gesloten voor het lenen van USD 700 miljoen om de economie te stabiliseren. Coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien (VHP) zegt aan Dagblad Suriname dat het programma dat uitgevoerd zal worden, door Suriname is ontwikkeld waardoor geen nieuwe dingen door IMF doorgedrukt kunnen worden. Volgens de VHP-topper is er door de jaren heen een bepaald beeld ontstaan over het IMF. Belangrijk voor hem is dat niet weer hetzelfde wordt herhaald zoals in 2016 gebeurd is onder de regering van toenmalige president Desi Bouterse. Toen werd een Stand-By Arrangement tussen Suriname en het IMF getekend op dat moment, maar de regering van Bouterse koos er vervolgens toch voor om naar de internationale kapitaalmarkt te stappen. “De regering Bouterse-Adhin heeft het IMF eigenlijk voor de gek gehouden. Gelukkig is de regering Santokhi/Brunswijk een andere regering, dus wij zullen de zaken zo goed als mogelijk uitkristalliseren, bespreken en daarna pas zal een ‘go’ worden gegeven om te gaan richting het IMF”, aldus Gajadien.

Samenleving voelt naschokken desastreus beleid Bouterse en NDP

Ondertussen blijft de samenleving de klappen voelen van de hoge valutawisselkoersen en de stijgende prijzen van goederen en diensten. Daarnaast staat ook de afschaffing van de subsidies op elektriciteit en water te wachten. Volgens Gajadien zijn dit allemaal de naschokken van het desastreus beleid dat tien jaar lang gevoerd is onder Bouterse. “Niet alleen de financiële crisis is door die mensen veroorzaakt, maar ook haast alle instituten zijn vernietigd. Er is dus ook een bestuurlijke crisis. Als we kijken naar hoe besturen onderling werkten en zaken niet volgens de juiste procedures functioneerden, bedrijf e leni moni na tra bedrijf, maar a ne go via a overheid nanga Centrale Bank. Al die dingen moeten nu structureel hersteld worden. Het is zo dat de samenleving nu zware offers moet brengen, maar wij zullen ervoor zorgen dat terwijl die offers worden gebracht de samenleving op den duur met de verschillende veranderingen ook vooruit gaat”, aldus de VHP’er.

Niet alleen stabiliteit nodig, maar ook vooruitgang

“De VHP is geen new kid on the block. De partij heeft door de jaren heen in Nieuw Front verband ook meerdere keren een belangrijke bijdrage in regeringscoalities geleverd om de ‘puinhoop van NDP-regeringen’ op te ruimen en het land weer te brengen naar welvaart en stabiliteit. Wij hadden jarenlang stabiliteit, maar uiteindelijk raakte de samenleving toch ontevreden. Dat moeten wij nu niet hebben. Terwijl men die offers brengt, moet men nu ook vooruitgaan. Of het nu woningbouw, infrastructuur of investeringen van buitenaf is”, aldus Gajadien.

Bouterse in 2017: ‘Met IMF brandstofprijs naar SRD 15 per liter’

In 2017 legde toenmalige staatshoofd Bouterse in het parlement op vragen van toenmalige oppositieleider Santokhi, nu zelf president, uit dat de samenwerking tussen Suriname en het IMF politiek niet houdbaar was. Vooral toen de regering in 2016 kenbaar had gemaakt dat zij naar het IMF zou stappen, werd er flink hiertegen geprotesteerd en braken er zelfs straatprotesten uit. Echter Bouterse en zijn regering prezen het IMF toen nog de hemel in. “Als we markconform zouden gaan, dan zou het IMF van ons eisen, dat wij een liter benzine voor SRD 15 zouden moeten verkopen”, legde Bouterse toen uit. Ook de subsidie moest volgens het IMF stopgezet worden. Het hervormingsprogramma van de regering zou uitgevoerd worden met een leningsbedrag van 478 miljoen Amerikaanse dollar tegen een rente van 1 procent. Santokhi vroeg zich af waarom de regering daarvan heeft afgezien, terwijl er daar goedkoop kapitaal is. Hij wilde weten waarom de regering het goedkope kapitaal heeft verlaten en heeft gekozen voor duur kapitaal met een hogere rente.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: