Dew Sharman: “Alles eraan doen om verdere verspreiding in te dammen”

In gesprek met Dagblad Suriname geeft de vicevoorzitter van het parlement, de arts Dew Sharman, aan dat de huidige golf van lokale covid-19 gevallen erg zorgelijk is. “We zijn al haast een jaar bezig met covid-19. De gezondheidssector is haast uitgeput. De nieuwe gevallen zijn erg zorgelijk. De capaciteit van de lokale gezondheidszorg kan snel overbelast raken. We kunnen als klein land in grote problemen komen te zitten. Het is meer dan ooit van belang dat alle maatregelen die zijn afgekondigd door de regering stipt worden opgevolgd.”

Verontrustende berichten

De arts stelt dat de berichten van een gemuteerde variant erg verontrustend zijn. Sharman legt uit dat het covid-19 virus een relatief nieuw virus. Het is onvoldoende bekend wat het gedrag zal zijn van het virus, vooral als er nieuwe varianten bijkomen, zoals in het Verenigd Koninkrijk (VK). “Het is niet bekend hoe hoog onder andere de besmettelijkheid is. Als we de berichten volgen, hebben de Europese landen het verkeer gesloten voor VK. Dat geeft aan hoe ernstig de situatie is. Indien er een virus ontstaat, ga je alles moeten doen om de verspreiding in te dammen.” Sharman geeft aan dat gelet op de ontwikkelingen er serieus gekeken moet worden naar de sluiting van de landsgrenzen.

Burgerij speelt belangrijke rol

Sharman benadrukt dat bij de indamming van het virus de burgerij een cruciale rol moet gaan spelen. “Indien je geen essentiële bezigheden hebt over straat, vermijd het dan. Onnodig op hoeken van straten hangen, vergroot de risico alleen maar. Ook feestjes zijn op dit moment verst van nodig. Voor een jaartje moeten wij niet feesten. Als je toch uit huis moet, gebruik dan mond- en neusbescherming en zorg voor handhygiëne. Social distance is enorm belangrijk. Samen alleen kunnen wij verandering brengen in de situatie.” De ondervoorzitter van het parlement benadrukt dat indien blijkt dat verscherping van de maatregelen noodzakelijk is, dat dan zal gebeuren vanuit de regering. Sharman drukt het volk op het hart om de huidige maatregelen ten volste te implementeren, zodat verdere verscherping niet nodig is. “Laten wij het tot een goed eind brengen”, aldus de arts.

error: Kopiëren mag niet!