Prijs kippenvoer verder gestegen, grote kipschaarste eerste kwartaal 2021

De LVV-minister Prahlad Sewdien liet onlangs weten dat er van de week een oplossing komt in de veevoerschaarste. Volgens de minister zal het arriveren van de geïmporteerde lading aan grondstoffen, en het opvoeren van de productie de problemen in de pluimveesector verhelpen. Daar is de pluimveehouder Glenn Swamipersad niet zo optimistisch over, de problemen zijn namelijk veel erger dan het lijkt. “De kippensector gaat kapot, ik ben zeer teleurgesteld. Vandaag zijn er weer nieuwe prijzen ingegaan voor voer. We zien geen licht meer aan het einde van de tunnel”, zegt Swamipersad aan Dagblad Suriname. Per 21 december kostten starter en finisher respectievelijk SRD 415 en SRD 360. Hij verwacht dat in het eerste kwartaal van 2021 een grote schaarste aan kip zal ontstaan, waarbij de prijs van een kilo kip tussen de SRD 50 en SRD 55 zal bedragen.

Ook de pluimveesector is geraakt door de effecten van de economische malaise. Met name de kleine kippenkwekers zitten met de handen in het haar. Een zak kippenvoer kostte eerder SRD 340. Lokaal zijn er 3 grote voerfabrieken, te weten: Vitalo, Vesu, en L&B. Bij voer zijn er bepaalde grondstoffen die geïmporteerd moeten worden, wat dus betekent dat de valutacomponent de voerprijs beïnvloedt. Doordat de banken de benodigde valuta niet beschikbaar kunnen stellen, hebben de grote voerfabrieken geen keus dan te werken met de marktkoers, wat tot uiting komt in de hoge voerprijs. Elke veehouder kijkt uit naar een betaalbare prijs en de beschikbaarheid van voer. Alhoewel de LVV-minister gesprekken heeft gevoerd met de stakeholders is er geen zichtbare verbetering te merken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: