Jogi: “Voedsel voorwaarde om in leven te blijven”

De wet voor het instellen van het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (Nivs) is met 39 stemmen goedgekeurd. Met dit instituut moeten er dusdanige standaarden binnen de agrarische sector worden gehanteerd, waardoor de export van groente en fruit naar de Europese markt geen belemmeringen ondervindt. VHP-assembleelid Mahinder Jogi, één van de initiatiefnemers van deze wet, zegt aan Dagblad Suriname dat met de veranderingen over de gehele wereld, ook de eisen steeds bijgesteld worden wanneer het gaat de productie, transport en het bewaren van voedsel. “Voedsel is een voorwaarde om in leven te blijven, dus het is ook een voorwaarde om ook goed en gezond voedsel te consumeren. Met deze wet wordt gegaan naar een stukje regulering en zal elke agrariër moeten voldoen aan de vereiste standaarden”, benadrukt de politicus, die zelf ook landbouwer in het dagelijks leven is. In 1911 is er een Voedselveiligheidswet aangenomen, waarna in de afgelopen 100 jaren verschillende instituten in het leven zijn geroepen. Die wet is echter al lang achterhaald. “Met deze wet zal de agrariër veiliger moeten produceren. Je zal bijvoorbeeld ook op het water moeten letten, dat gebruikt wordt om je fruit te wassen, alvorens naar de supermarkt te brengen. Je zal ook moeten letten op het residugehalte, dat je gebruikt en allerlei toestanden in de verpakking, want er is ook een strafdwang”, aldus Jogi.

Startfonds van SRD 1 miljoen

Het Nivs zal beheerd worden door een directeur en er komt ook een raad van toezicht, waarin ook 3 vertegenwoordigers uit de agrarische sector zitting zullen hebben. Het Nivs krijgt een startkapitaal van SRD 1 miljoen, zodat de bestaande agrariërs ook de nodige aanpassingen kunnen plegen. “Wanneer die mevrouw die chips bakt in Commewijne in een keuken bezig is en nu wijzigingen in haar keuken moet aanbrengen, dan heeft zij geld nodig om te upgraden. Daarvoor moet dat startfonds er zijn, zodat de mensen ook kunnen voldoen aan de Wet Nivs”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: