Winkeliers aan hun lot overgelaten

VSW rekent op inhaalslag overheid wanneer economie ietwat herstelt

De VSW-voorzitter Raymond Hasnoe heeft er begrip voor dat de overheid met een lege staatskas zit en daardoor de ondersteunende rol naar het bedrijfsleven toe vooralsnog niet kan bieden. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat hij wel verwacht dat de regering een inhaalslag zal maken zodra ze financieel wat vooruitgang boekt. “Voor nu is het zo dat we geen hulp krijgen, alleen de ambtenaren krijgen dat. De koersunificatie is een zware devaluatie en dat zorgt ervoor dat de kleine winkeliers dagelijks over de kop gaan, omdat ze hun producten niet kunnen verkopen”, benadrukt Hasnoe.

Volgens de VSW-voorzitter heeft het gros van de buitenlandse winkeliers een eigen pand. Het is nogal een trend te noemen dat de buitenlandse winkeliers eigen financieringsmogelijkheden inzetten om een pand te kopen in plaats van te huren. “Dat is de trend die zich al een paar jaren voordoet bij de buitenlandse winkeliers.” Desalniettemin is het draaiende houden van de winkels een lastige klus, daar de koopkrachtdaling blijft aanhouden. “De grote winkels maken bovendien een behoorlijke omzet ten koste van de kleine winkels.”

Voor wat betreft huren, heeft de verhuurder niet veel keus meer. Normaliter geschiedt de huurbetaling in USD, maar vanwege de schaarste aan deze munteenheid wordt er in SRD betaald. “Liever iets dan niets. Het is een moeilijke tijd en we moeten rekening houden met elkaar”, zegt een verhuurder aan de krant. Deze verhuurder hanteert bovendien een lagere koers dan de marktkoers van SRD 20, namelijk SRD 14, om de buitenlandse winkelier tegemoet te komen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: