164 politierekruten eindelijk beëdigd

De 164 politierekruten van de laatste lichting 2019-2020 zijn maandag op het terrein van de Politie Academie beëdigd. Het besluit tot de beëindiging werd na overleg tussen de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, procureur generaal Roy Baidjnath Panday en korpschef Roberto Prade, genomen. Nadat de eed en de belofte was opgelezen, werden de rekruten beëdigd door Baidjnath Panday. Na de beëdiging heeft minister Amoksi de nieuwe politieambtenaren toegesproken.

‘Ergens lang terug en wel in 1993 heb ik dezelfde blijheid die u nu ervaart, mogen meemaken. Voorwaar een prettig gevoel en hopelijk niet minder, omdat u toch een paar zenuwslopende maanden hebt moeten doorstaan. Op het laatst is deze beëdiging zelfs tweemaal toe uitgesteld, omdat wij de belangen van alle betrokkenen moesten meenemen in onze besluitvorming. De Staat heeft namelijk bepaalde verwachtingen gewekt en die zijn gehonoreerd’, zo sprak de bewindsman.

Verder onderstreepte hij vijf belangrijke punten voor de pas beëdigde politieambtenaren, te weten de verplichting om de gemeenschap te dienen, het naleven van de wet in persoonlijke als in professionele zin, het met respect behandelen van aangevers, verdachten en veroordeelden, ongeacht hun ras en sociale status, het verbod om tjoekoes te nemen en het onthouden van het gebruik van overmatig geweld dan wel de macht gebruiken om anderen een voorkeursbehandeling te geven of voor persoonlijk gewin. 

Het is de bedoeling dat deze groep nieuwe politieambtenaren zodanig zal worden ingezet om de onderbezetting op te vangen. Tot slot benadrukte minister Amoksi dat alle verantwoordelijkheid bij de groep ligt en ze vanaf nu ze zelf een proces-verbaal of het rapport onder eigen naam moeten afsluiten.  ‘Voor de enkelen waarvan de screening langer heeft geduurd, uw integriteit heeft u erdoor geholpen. Ga en maak het waar’, zei de minister.

Door de Covid-19 maatregelen werden de beëdigde politieambtenaren vanuit het spreekgestoelte gefeliciteerd. Er mochten geen familieleden aanwezig zijn.

error: Kopiëren mag niet!