Wereldwijd onderzoek Oxfam: Suriname scoort goed inzake financiële steun aan bevolking tijdens pandemie

Suriname scoort goed met plaats 28 in een wereldwijd onderzoek in 126 lage- en middeninkomens-landen door de non-gouvernementele organisatie Oxfam naar financiële steun vanuit overheden in verband met de covid-pandemie. 29 procent van de bevolking van Suriname ontvangt enige vorm van steun. Slechts 14 van die landen heeft speciaal maatregelen voor ouderen. Suriname behaalt wat betreft die maatregelen het hoogste percentage, 99 procent. Oxfam International is een organisatie, die strijdt tegen honger in de wereld en die ontwikkeling bevordert. Ze is in 1942 opgericht door Canon Theodore Richard Milford, aanvankelijk om te strijden tegen de honger in Griekenland ten gevolge van de nazi-bezetting.

Opsteker voor minister Ramadhin en zijn ministerie

Het is een opsteker voor Suriname en zeker voor minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Suriname heeft met haar beleid, met haar covid-19 maatregelen en de vele bedrijfs- en beroepsgerichte protocollen de afgelopen periode goed werk verricht. Op een moment bedroeg het aantal dagelijkse besmettingen zo tussen 0 en 10. Helaas is het afgelopen week in negatieve zin gewijzigd: er is een stijging te constateren van het aantal covid-besmettingen naar boven de 20 dagelijks. Er blijkt een groep mensen te zijn in de samenleving die de maatregelen aan de laars lapt en zich onder andere uitleven op allerlei feesten, en dat is een bron voor verspreiding van het virus.

Het donderdag gepresenteerde nieuw Oxfam-onderzoek maakt duidelijk dat meer dan een derde van de wereldbevolking tot nu toe geen financiële steun ontvangt van de overheid om de economische gevolgen van de corona-pandemie het hoofd te bieden. In totaal heeft de wereld dit jaar $ 11,7 biljoen dollar extra uitgegeven om de gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden. Hiervan is $ 9800 miljard (83%) uitgegeven door 36 rijke landen, daar staat slechts $ 42 miljard (0,4%), uitgegeven door 59 lage-inkomenslanden, tegenover. Een half miljard mensen heeft nu te weinig werk of is werkeloos en vooral vrouwen worden hierdoor getroffen.

Het nieuwe Oxfam-rapport, ‘Shelter from the Storm’, bevat een analyse van verschillende overheidsregelingen wereldwijd, die zijn gebruikt om extra geld beschikbaar te maken voor sociale vangnetten, zoals invaliditeits-, werkloosheids-, kinder- en pensioenuitkeringen. 

‘Wereldwijd nemen armoede en honger enorm toe’

Esmé Berkhout, beleidsadviseur Oxfam Novib in Nederland: ‘Buitenlandse hulp, progressieve belastingheffing en internationale solidariteit is belangrijker dan ooit. Deze pandemie raakt iedereen op aarde. Hierdoor maken mensen schulden, slaan maaltijden over, houden kinderen van school en verkopen hun bezittingen. Migranten maken veel minder geld over naar afhankelijke familieleden in de landen van herkomst. Wereldwijd nemen armoede en honger enorm toe’.

Het rapport stelt dat 41% van de 126 onderzochte landen beschikt over financiële steunmaatregelen, bestaande uit eenmalige betalingen, die al lang geleden verbruikt zijn; slechts 13% van de landen had steunprogramma’s van langer dan 6 maanden. Acht van de 10 landen lukte het niet eens de helft van hun inwoners te bereiken. Sommige landen, zoals Zuid-Afrika, de Filippijnen, Namibië en Bolivia, waren beter voorbereid, doordat zij al voor de pandemie beschikten over sociale vangnetten. Oxfam stelt dat de meeste andere landen dit ook zouden kunnen bereiken door beter beleid en meer steun.

Mondiaal fonds

Oxfam roept op tot het instellen van een mondiaal fonds voor sociale bescherming om een enorme toename van ongelijkheid en armoede te voorkomen. Dit kan ook een belangrijk onderdeel zijn voor een meer gelijkwaardige en veerkrachtige post-corona-economie. Regeringen zouden 2% van hun BBP extra moeten besteden aan sociale beschermingsprogramma’s.

PK

error: Kopiëren mag niet!