Verzwaring Covid-19 maatregelen raakt kwetsbare groepen het hardst

Breng een bezoek, hoe kort ook, aan oma of opa in de straat, in de buurt. Zij dreigen in isolement te geraken

De aangekondigde gewijzigde avondklok (vanaf dinsdag 15 december van 21.00 tot 05.00 uur) en de overige covid-19 maatregelen raken mensen in de zogenoemde kwetsbare groepen het hardst. Ouderen dreigen in isolement te geraken. Het Internationale Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor kwetsbare groepen op lange termijn. ‘Dit is geen sprint voor het Rode Kruis, maar een marathon’, zei Frido Herinckx al eind april op de website van de organisatie. Hij coördineert voor het Internationale Rode Kruis de wereldwijde hulpverlening. ‘Vele nieuwe kwetsbare groepen hebben onze hulp hard nodig. Nu en in de toekomst.’

Door de corona-crisis zijn kwetsbare groepen hun toch al vaak niet stabiele bestaanszekerheden kwijt. Het zijn vooral mensen die leven van dag tot dag, die elke dag erop uit moeten om aan eten te komen. De mensen die gedwongen worden te hosselen. Welhaast onmogelijk in landen waar een lockdown geldt.

Het gaat ook om ouderen, de seniorenburgers, die veelal alleen zijn en aandacht nodig hebben om niet weg te kwijnen in hun woningen of kamertjes in tehuizen. En het gaan om buitenlandse arbeiders die veelal werkzaam zijn in niet-vitale beroepen, waarbij zij in contact komen met andere mensen. Het is niet voor niets dat een groep Cubanen onlangs is vertrokken naar Southdrain in de hoop verder te kunnen reizen via Guyana naar de VS, hopende op een mooie, betere toekomst. In veel arme landen is er ook fors minder werk. Hierdoor ligt honger op de loer. 

De covid-19 crisis zorgt ongetwijfeld voor een verdere verdeling in de maatschappij. De kloof tussen rijk en arm was al groot, maar zal alleen maar groter worden. Tussen hen die wel toegang hebben tot zorg, voedsel, onderwijs, werk en hen die dat niet hebben. De mensen die al ‘struggelen’ om te overleven, hebben het nóg zwaarder gekregen. Zorg voor kwetsbare mensen is vooral tijdens deze langdurende covid-pandemie van cruciaal belang.

‘Laten mensen om zich heen kijken. Kijk in de eigen straat, buurt, bezoek die oma en opa om de hoek die het zeer zwaar hebben. Maak ze blij met een bezoek, hoe kort ook, maak ze blij met aandacht, een gesprek, een babbel, maak ze blij met een lekker goed bord eten. Laat blijken dat er aandacht voor ze is. Ga eens langs bij een bejaardentehuis. Toon belangstelling, uiteraard met inachtneming van de covid-19 maatregelen.’

PK

error: Kopiëren mag niet!