‘Geen probleem met aangescherpte avondklok rond Kerst en jaarwisseling’

‘Het zou veel beter zijn van 25 december tot en met 2 januari’


De Kerstdagen naderen. De jaarwisseling nadert en dus zullen mensen de gezelligheid opzoeken en bij elkaar komen. Maar, daardoor neemt ook de kans op verspreiding van het coronavirus toe. Zou de regering ertoe moeten overgaan om bijvoorbeeld van 25 december tot en met 2 januari de covid-maatregelen aan te scherpen, om de kans op verspreiding van het virus in te perken? Zou de avondklok gewijzigd moeten worden naar bijvoorbeeld 18.00 uur – 06.00 uur?

Deze vragen stelde Dagblad Suriname haar lezers en volgers op haar Facebook-pagina en binnen korte tijd waren er al meer dan honderd reacties. Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder verwerkt

Akushia: ‘Ik vind van 28 december tot 2 januari een zeer scherpe lockdown en ja, vluchten vanuit Nederland uiteraard ook stoppen.’

Ambyjy: ‘Ik wil zien hoe ze de helft van de bevolking in het opleidingscentrum van de politie gaan opvangen. De regering mag feesten op kosten van het volk, maar het volk mag geen kerst vieren met haar eigen zuurverdiende centen? Het volk mag niet bij familie, maar de regering feest met eenieder van alle hoeken van het land??!!’

Marlene: ‘Ik zou het eens zijn met de regering als ze de maatregelen zouden verscherpen. Aangezien wij nu toch elke dag een klein aantal besmette personen krijgen, betekent dat dat covid-19 weer de kop zal opsteken wanneer wij nonchalant hiermee omgaan. Iedereen wil feesten, begrijpen wij, maar houden wij ook rekening met het zorgpersoneel, de doktoren die ook hun gezinnen hebben, en die tij en ontij moeten klaarstaan, om hen die besmet zijn hulp te verlenen, enkel omdat ze wilden feesten. Wie garandeert ons dat er niet iemand rondloopt die het virus met zich meedraagt?’


Hugo: ‘Het is ongelofelijk. Waarom al die luxe terwijl de werkende klasse zoveel inlevert. Ik ben ook een sympathisant van deze regering, maar eerlijk is eerlijk dit moet anders, anders gaat het volk boos worden, omdat ze merken dat er te veel luxe op overheidskosten komt.’

Jimmy: ‘Het zou veel beter zijn van 25 december tot en met 2 januari, want je hebt hardhorende Surinamers die de regels niet volgen anders gaan er veel besmettingen komen. Feesten kan je altijd geven, maar even geduld, want het is december, een maand die voor ons gevaar kan brengen met het virus.’ 

Kimberly: ‘Waarom zou dat gedaan worden? Toen er werd gefeest op 25 november was niets verscherpt, nu plotseling. Nu zien we dat de cijfers aan het stijgen zijn, maar als je telt klopt dat ook niet! Toen onafhankelijkheid gevierd moest worden, kwamen er mensen van andere landen, hebben ze toen de protocollen nageleefd? Eenieder kent zijn verantwoordelijkheid. Hoe het eerder wat beter ging, kan het nu ook. Maar, vrij plotseling zie je alles zo stijgen?? Eenieder moet zijn verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen.’

‘Wel een harde maatregel, maar ik denk dat er geen keus is’

Wierash: ‘Wel een harde maatregel, maar als we kijken hoe de verspreiding in andere landen toeneemt na elke versoepeling, dan denk ik dat er geen keus is. Gaat niet makkelijk zijn, maar met het zicht op een vaccin, denk ik dat iedereen er begrip voor zal hebben om even door te bijten. Denk niet dat het een slechtere kerst en jaarwisseling zal zijn als je het een keer met minder mensen doet, tenminste als je volgend jaar Kerst nog wil meemaken.’

Arshia vindt dat de maatregelen ‘zeker aangescherpt’ moeten worden. En er moet ook gekeken worden naar de vluchten uit Nederland.

De besmettingen lopen daarop met honderden op een dag op.’

Rita:: ‘Jazeker, avondklok wijzigen a.u.b. Iedereen lekker thuis genieten met het gezin.’

Mireille: ‘Een ding staat vast dat de lockdown niet geschrapt mag worden. Feesten kan, maar ken je verantwoordelijkheid en houd je aan de drie basis covid-maatregelen.

‘Denk niet dat verscherping de mens nu weerhoudt van feesten hoor’

Reshma: “Als de avondklok vanaf 18.00 uur begint, dan zullen de mensen overdag feesten. Denk niet dat verscherping de mens nu weerhoudt van feesten hoor.’

Fransje: ‘Voor mij mag de avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. Ik wil helemaal geen covid-19 virus oplopen. Ik hou mij strikt aan de covid- maatregelen, maar anderen juist niet. Daarom dus ter bescherming van degene die niet besmet willen raken, graag strengere maatregelen de komende feestdagen.’

Rammoertie: ‘Dat het niet helpt zag ik in de Hermitage Mall. Opeengepakt. De meesten geen kap. Distance? Waar!!? Ziek worden en doodgaan? Carry on. Just don’t infect me!’

Carlos: ‘Ik denk dat het aan de mens zelf overgelaten moet worden. Geen evenementen, dansi’s enzovoorts, enzovoorts, maar a.u.b. geen lockdown, ik zal hoogstwaarschijnlijk thuis zijn. Maar ik wil niet opgesloten worden en ik denk persoonlijk dat de politie het niet aan gaat kunnen, zelfs met hulp van het leger niet.’

‘Laat de bevolking gewoon verplicht zijn een kap te dragen’

Mike: ‘De regering moet de mensen met rust laten om de feestdagen met hun familie te zijn. We zijn al lang genoeg op straf geweest. Laat de bevolking gewoon verplicht zijn een kap te dragen als ze de straat op gaan. Als eenieder een kap op heeft, wordt eenieder beschermd.’

Mariska: ‘Liever 29 december tot 2 januari lockdown. Met kerst gaan mensen nog naar de kerk, maar oud op nieuw kan je niemand tegenhouden.’

Cas: ‘Waarom kan de regering geen soldaten, security, agenten plaatsen voor het verscherpen van toezicht op de hangjongeren op hoeken die het verpesten voor anderen om hun zaken te doen, in plaats van een lockdown. Verscherp de surveillance, zodat de protocollen nageleefd kunnen worden.’

Sheila: ‘Geen moeite mee, is in mijn voordeel. Feesten kan altijd. Covid krijg je, in ergste geval de dood. Nooit meer feesten.’

Kitty: ‘Wie niet op straat wil, blijft thuis, maar beperk anderen niet die wel op straat willen en hun eigen verantwoordelijkheid kennen.’

‘Er wordt gewoon gefeest alsof er niks aan de hand is!’

Rezmy constateert dat de regels niet meer van toepassing zijn: ‘Er wordt gewoon gefeest alsof er niks aan de hand is!’

Raaj: ‘Lockdown terugbrengen naar 20.00 uur.’

Adjiedj heeft liever ‘op 25, 26 en 31 december geen avondklok’.

Rayschrie: ‘Gewoon verscherpen, maar de agenten moeten dan ook optreden, want die zijn ook zo passief geworden, letten niet op, laten mensen gewoon toe om te feesten.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: