Suriname en Frans-Guyana bespreken vaststelling nationaliteit bij geboorte Surinaamse baby’s in Frans-Guyana

Op uitnodiging van de Franse ambassadeur Antoine Joly, en door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), vond dinsdag 8 december een werkoverleg plaats tussen Suriname en Frans-Guyana in het kader van het verder uitdiepen van de grensoverschrijdende samenwerking, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname maandag 14 december pas. 

De delegatie uit Suriname bestond uit minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, Mohamad Nasier Eskak (directeur Binnenlandse Zaken), Anastatia Kanapé-Pokie (directeur Centraal Bureau Burgerzaken, CBB), Leo Brunswijk, een team van vier CBB-deskundigen, een functionaris van BIBIS en een tolk. Verder waren van de partij de consul-generaal voor Suriname in Frans-Guyana Genia Lank-Corinde en consul Urtha Yzer. Het werkoverleg vond plaats in het gebouw van de Burgerlijke Stand van Saint Laurent en werd formeel geopend door minister Somohardjo.

Gespreksonderwerpen waren de vaststelling van de nationaliteit van kinderen geboren uit Surinaamse moeders in Frans-Guyana, en het opzetten van werkrelaties tussen de Franse en Surinaamse autoriteiten met betrekking tot de verificatie van de geboorteakten. 

Dat probleem speelt al jaren en betreft zo’n 1.500 kinderen die jaarlijks in Frans-Guyana worden geboren.

Tijdens het werkoverleg werden verschillende concrete voorstellen besproken waaronder de mogelijkheid tot het ten dienste te stellen van een CBB-ambtenaar aan het Franse ziekenhuis. Daar zijn er twee medewerkers van de Franse Burgerlijke Stand door de Franse autoriteiten te werk gesteld voor het registreren van de juiste gegevens van baby’s geboren ter wereld gebracht door Surinaamse moeders.

Ook werd een voorstel besproken om te komen tot een Memorandum of Understanding tussen Suriname en Frankrijk inzake de uitwisseling van informatie voor verificatiedoeleinden bij het opmaken van geboorteakten waarin de persoonsgegevens juist zijn vermeld. Deze voorstellen zullen door beide landen verder uitgewerkt worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: