Minister Ramdin: ‘Suriname kan geen oordeel geven over legitimiteit verkiezingen Venezuela’

Zestien Amerikaanse landen, EU en VS erkennen uitslag verkiezingen Venezuela niet

‘Suriname kan geen oordeel geven over het al dan niet legitiem zijn van de verkiezingen in Venezuela. Het zou mijns inziens beter zijn dat de Venezolaanse regering een situatie faciliteert om maximale participatie in een goed georganiseerde verkiezing mogelijk te maken.’ Dit is de reactie van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, tegenover Dagblad Suriname, op de afgelopen weekend in Venezuela gehouden parlementsverkiezingen.

Volgens de Nationale Kiesraad heeft de coalitie van de Venezolaanse president, Nicolas Maduro, de verkiezingen van zondag met 67,7 procent van de stemmen gewonnen. De stembusgang werd echter geboycot door de voornaamste oppositiepartijen. De opkomst bedroeg slechts 31 procent. 5.2 miljoen Venezolanen brachten hun stem uit. 

Zestien Amerikaanse landen: ‘Parlementsverkiezingen Venezuela frauduleus’

Zestien Amerikaanse landen hebben een document ondertekend, waarin gesteld wordt dat de parlementsverkiezingen in Venezuela ‘frauduleus’ waren en het verkiezingsproces ‘niet legaal en legitiem’. Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Panama, Paraguay, Peru en Saint Lucia ondertekenden het document, niet Suriname en Argentinië. Nicaragua en Bolivia doen er vooralsnog het zwijgen toe, maar naar verwachting zullen zij Maduro blijven steunen.

In het document noemen de 16 landen het Maduro-regime ‘onwettig’ en dat de verkiezingen zijn ‘gehouden zonder de minimumgaranties van een democratisch proces, waaronder vrijheid, veiligheid en transparantie, de integriteit van stembiljetten, de deelname van alle politieke partijen, krachten en aanwezigheid van internationale waarnemers’.

Minister Ramdin: ‘We moeten voorzichtig zijn de indruk te wekken in de binnenlandse aangelegenheden van een land te willen bemoeien. Echter, aangezien het hier gaat om een belangrijk democratisch proces, vinden we dat een opinie daaromtrent mogelijk moet zijn. Ik stel vast dat de verkiezingen in het land met een langdurig politiek intern conflict, onder veel spanningen zijn georganiseerd, met serieuze twijfels over de organisatie en brede maatschappelijke participatie. Dat is niet goed voor de democratie.’

‘Regering had met oppositie om tafel moeten gaan zitten’

De minister vindt het jammer, dat ‘reputabele internationale waarnemers er niet waren om mogelijke onregelmatigheden te kunnen vastleggen’. ‘Door hun activiteiten dragen waarnemersmissies bij aan de integriteit en legitimiteit van algemene verkiezingen. De oproep tot boycot van de verkiezingen door de oppositie wordt mijnerzijds ook beschouwd als een negatief signaal, welke aanleiding had moeten zijn voor de regering om met deze groep om tafel te zitten.’

Een ander belangrijk zorgpunt is, aldus minister Ramdin, de zeer lage opkomst. ‘Met inachtneming van mijn eerdergenoemde punten, gecombineerd met een opkomst van nauwelijks 30 procent, kan de vraag gesteld worden of er voldoende draagvlak is voor de zittende politieke constellatie. Verkiezingen kunnen ‘democratisch’ gewonnen worden, maar of dat resulteert in een legitieme regeermacht kan betwijfeld worden.’

EU en VS

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben ook bekendgemaakt dat zij de verkiezingsuitslag in Venezuela niet erkennen, omdat de stembusgang niet op democratische wijze zou zijn verlopen. De VS zegt dat de Venezolaanse parlementsverkiezingen een ‘politieke farce’ waren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, spreekt in een verklaring van een regelrechte ‘schertsvertoning’ van het onwettige Maduro-regime. Pompeo zei dat de VS ‘interim-president Juan Guaidó en de legitieme nationale assemblee zullen blijven erkennen’. ‘De internationale gemeenschap kan niet toestaan dat Maduro, die onrechtmatig aan de macht is omdat hij de verkiezingen van 2018 heeft gestolen, baat heeft bij het stelen van een tweede verkiezing’, zei Pompeo. 

De verkiezingen ‘voldeden tot mijn spijt niet aan de minimale internationale maatstaven voor geloofwaardige’ verkiezingen, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Bovendien ‘is het Venezolaanse volk niet gemobiliseerd om mee te doen’, was er geen ruimte voor andere politieke partijen en werden oppositieleiders ‘van de verkiezingen uitgesloten en vervolgd’.

Oppositieleider Juan Guaidó raakte in januari 2019 in een machtsstrijd verwikkeld met Maduro. De op een zijspoor gezette parlementsvoorzitter wordt door tientallen landen, waaronder de VS en EU-lidstaten, erkend als de wettige interim-president van Venezuela.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: