Nog geen besluit over mate van afbouw subsidies stroomtarieven

De stroomtarieven houden velen bezig. In de verschillende media verschijnen dan ook regelmatig uiteenlopende berichten over de ophanden zijnde ontwikkelingen. Het blijft echter onduidelijk wat de actuele situatie werkelijk is. De verwachting is dat de subsidies zullen worden afgebouwd, vooral op basis van de beslissing van het IMF in 2016.  In dat jaar keurde het Internationaal Monetair Fonds het herstel- en stabilisatieprogramma van de Surinaamse overheid goed, maar stelde als voorwaarde dat voor het aangaan van een lening de subsidies van de Energiebedrijven Suriname (EBS) werden afgebouwd.

Vanuit het maatschappelijk middenveld wordt ondertussen rekening gehouden met maatregelen, die pijnlijk kunnen zijn voor de gemeenschap. Over hoe de afbouw van subsidies eruit komt te zien en in welke mate, kan minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen nu nog geen klaarheid geven. “De regering heeft nog geen besluit genomen. We zijn nog met sociale partners bezig. De input van de sociale partners is ook van belang. Het moet een weloverwogen en gedragen besluit worden dat we vervolgens aan de hand van een communicatieplan goed zullen communiceren met de samenleving”, reageert de minister. De bewindsman geeft aan dat inhoudelijk reageren op de afbouw van subsidies nog prematuur is. Abiamofo laat weten dat de regering ook een samenhangend pakket van maatregelen zal presenteren.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: