Minister Ramadhin: ‘Ik ben bereid om mij als eerste te laten inenten tegen covid-19’

 Naar verwachting wordt ergens in eerste kwartaal 2021 gestart met vaccineren

Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij bereid is om zich als eerste te laten inenten tegen covid-19. Veel burgers blijken op dit moment huiverig te zijn voor het vaccin en willen geen proefkonijn zijn zodra een vaccin in Suriname voorhanden is. Men ziet graag dat leden van de regering zich als eerste laten inenten.

Ramadhin: ‘Er zijn fases die vaccins doorlopen. Er is angst, omdat meer processen tegelijkertijd hebben plaatsgevonden. Feitelijk, is het vaccin sneller dan te doen gebruikelijk met vaccins vrijgegeven voor gebruik. Maar, wij als regering gaan het goede voorbeeld geven. Deze minister is bereid om de samenleving  te overtuigen en ben bereid mezelf te laten inenten. Angst is niet nodig. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en ook ik, en ik zal de eerste zijn als niemand die verantwoordelijk neemt.’

Nu is nog niet bekend welk vaccin gebruikt gaat worden. ‘De vaccinkeuze hangt af van wat is aangeboden ter goedkeuring aan gezondheidsinstituten. Dat zijn er drie, te weten Pfizer, Moderna en Oxford. De uiteindelijke keuze zal afhangen van de voordelen, bescherming, uitgebrachte rapporten over de beschikbare virussen en wij kijken naar aspecten die voor Suriname goed zijn’, aldus Ramadhin.

‘De keuze is ook afhankelijk van Covax. We zijn steeds in overleg en pleiten voor een gelijke verdeling. Zo moeten landen met een kleine populatie niet later in aanmerking voor een vaccin.’ Covax staat voor COVID-19 Vaccine Global Access Facility, een door miljardair Bill Gates en de Wereldgezondheidsorganisatie gestart initiatief dat moet voorkomen dat arme landen achter het net vissen zodra de eerste vaccins tegen het coronavirus beschikbaar komen.

Op de vraag wanneer Ramadhin denkt dat een vaccin beschikbaar zal zijn, antwoordt hij: ‘Duidelijkheid daarover is een kwestie van tijd, even rustig wachten. Maar, de verwachting is ergens in het 1ste kwartaal 2012’. Het bedrijfsleven is volgens de minister geïnteresseerd om ook mee te investeren inzake een vaccin, ‘vanwege de voordelen voor hun’. ‘Sowieso zal het bedrijfsleven op zijn manier ook willen meedoen en wij gaan daarover gesprekken voeren met de bedrijven.’

Kerst en jaarwisseling: ‘Gaat trend van infecties verkeerde kant op, dan worden extra maatregelen overwogen’

De minister gaat tot slot ook in op de komende kerstdagen en de jaarwisseling in relatie tot covid-19. ‘Er is extra druk op monitoring, want er is natuurlijk meer activiteit, evenementen, situaties waarbij de verspreidingskans van het virus groter is dan nu. Dus sowieso gaat het om een kwestie van goed monitoren en mocht de trend van infecties de verkeerde kant opgaan, dan zullen wij genoodzaakt zijn extra maatregelen te overwegen om verdere verspreiding te voorkomen.’ PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: