Defensieminister Krishna Mathoera: Reguliere inspectie legerhelikopters wegens covid-pandemie vertraagd

“India belangrijke partner voor Suriname”

De reguliere inspectie, ook bekend als de annual check-up, van de Chetak- legerhelikopters heeft vertraging opgelopen wegens de covid-19 pandemie. Hierdoor was reizen haast onmogelijk voor de inspecteurs, die moeten afreizen van India naar Suriname. We zijn bezig met de ambassade van India om dit zo snel mogelijk in orde te maken. Dit zegt Defensieminister Krishna Mathoera aan Dagblad Suriname. De bewindsvrouw geeft aan dat het internationaal gebruik is dat na een aantal vlieguren geïnspecteerd moeten worden. Dit geldt voor zowel burgerluchtvaart alsook voor militaire luchtvaart. Zonder die inspectie mag je niet vliegen. “De missie van de inspecteurs van de Hindustan Aeronautics Limited (HAL), die de toestellen aan Suriname heeft geleverd, is uitgesteld wegens reisbeperkingen. Eigenlijk was de missie gepland voor september, maar toen was het aantal uren nog niet bereikt. Nu bekijken we de mogelijkheden, samen met de Indiase ambassade, om zo spoedig mogelijk de inspectie te doen plaatsvinden.” Minister Mathoera geeft ook aan dat een van de helikopters met een onderdelenprobleem zit. Daar is het de bedoeling dat die meegenomen worden.

Belangrijke partner

India is een belangrijke partner voor ons, benadrukt de bewindsvrouw. “Wij stellen de samenwerking en de mogelijkheden die India voor ons heeft, zeer op prijs. Onlangs heeft India beurzen beschikbaar gesteld voor Surinaamse militairen aan de War College, een prestigieus instituut in India”, geeft de minister van Defensie aan. We zullen dergelijke kansen zeker benutten. Minister Mathoera stelt tenslotte dat in de komende tijd de relatie met bevriende naties als India, maar ook andere naties, verder verstevigd zal worden. In 2015 zijn de drie Chetak helikopters door de Surinaamse luchtmacht in gebruik genomen. De heli’s zijn gefinancierd door een credit-line, die door de Indiase regering werd verstrekt aan ons land.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: