Covid-geld bushouders niet per vergunning uitbetaald

“Vóór en na verkiezing kampt de bussector alleen maar met problemen”

De uitbetaling van het covid-geld aan de particuliere bushouders is achteraf bekeken toch niet naar wens verlopen. Vorige maand werd een deel van het achterstallig covid-geld uitbetaald via TCT. Het leek in eerste instantie dat de rust toegekeerd is onder de bushouders, na evaluatie blijkt dat de TCT-minister Albert Jubithana zich niet aan zijn afspraak heeft gehouden. Het lag in de bedoeling dat circa SRD 4.000 overgemaakt zou worden per vergunning, daar een bushouder meerdere trajectvergunningen bezit. TCT heeft echter per bushouder uitbetaald en niet per vergunning. Er zijn meer dan 400 vergunningen, waarvan de betaling nog niet is verricht. “Alweer een grote teleurstelling”, zegt Rawien Bajnath van PLO aan Dagblad Suriname.

Vervanging bussen en verlenging vergunning problematisch

Dat is niet het enige waarmee de bushouders worstelen. De procedure van TCT voor de vervanging van de bussen is eveneens teleurstellend. “Zelf wacht ik al 4 maanden om mijn bus te kunnen vervangen. Ook het verlengen van de vergunning gaat heel stroef. Men belooft steeds, maar er komt niets van terecht”, laat Bajnath weten. Ook hij rekende op betere tijden met de nieuwe regering, echter constateert hij nu al het tegenovergestelde. De bushouders zijn nogmaals heel erg teleurgesteld.” Om een bus te kunnen vervangen, moet er nog steeds SRD 1000 betaald worden aan TCT. Dit had de NDP-regering verhoogd en de VHP-Abop regering gaat hiermee rustig verder. “’In het begin moesten we leges betalen van SRD 2. Op een gegeven moment werd het verhoogd naar SRD 200 en SRD 1.000. Dit is niet te doen.” Het busvervoer is jarenlang één en al chaos, en geen enkele regering onderneemt een oprechte poging om de chaos te verhelpen. De regering verschuilt zich steeds achter de woorden ‘er is geen geld’. Dat vinden de bushouders een te goedkoop argument; de kunst is om problemen op te lossen.

Betalingsachterstanden

In juni van het huidig jaar is in totaal SRD 5.4 miljoen uit het Noodfonds beschikbaar gesteld aan PLO. Dit betrof de lockdownvergoeding, waarbij de bushouders SRD 3.995 hebben ontvangen, zowel voor mei als juni. In november zou 2 maanden achterstand (uit de inkomstenderving van 6 maanden) ingelopen worden, echter is dat niet gebeurd zoals het afgesproken was. Wanneer dit hersteld wordt en wanneer voor de resterende 2 maanden uitbetaald worden, is nog niet duidelijk. Alhoewel de brandstofcompensatie per 21 september 2020 afgeschaft is, is er ook hier een betalingsachterstand van 3 maanden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: