Karto uit bezorgdheid over hoge nierdialysekosten

“Dit is absoluut niet haalbaar voor de patiënten”

PL-parlementariër Evert Karto uitte donderdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) zijn bezorgdheid dat nierdialysepatiënten per januari 2021 het financieel verschil van SRD 883 uit eigen zak per behandeling moeten betalen. Het tarief voor nierdialyse is per oktober 2020 verhoogd van SRD 550 naar SRD 1430 per behandeling. “Zo een bedrag baart mij zorgen, omdat er patiënten zijn die 2 tot 3 keren per maand en soms ook 2 keren per week gedialyseerd worden. Dit is absoluut niet haalbaar voor de patiënten”, benadrukte Karto. Hij deed daarom een dringend beroep op de regering om in dialoog te gaan met desbetreffende instanties om dit probleem op te vangen. “Om deze patiënten die het al zo moeilijk hebben gerust te stellen en hulp te bieden”, aldus de PL’er.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei woensdag nog aan Dagblad Suriname dat hij een onderhoud heeft gehad met particuliere dialysecentra en de door hem geïnstalleerde werkgroep Regulatie Dialysezorg over de kostprijs voor een behandeling. In consensus is volgens hem nu overeenstemming bereikt dat de kostprijs van een behandeling nu met 50% wordt aangepast naar SRD 825 voor een periode van 3 maanden. Het gaat om een tussentijdse oplossing. In die 3 maanden wordt verder aan actualisering van de kostprijs gewerkt. Dat bedrag zal volgens de bewindsman worden betaald door de overheid en particuliere verzekeraars. Ramadhin zei verder op de hoogte te zijn van de brief van Diapura, maar dat de cliënten van Diapura niet naar die brief hoeven te kijken omdat er geen sprake is van bijbetaling door de patiënten.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: