Chetak-vloot luchtmacht aan de grond door gebrek aan onderdelen

“Vooralsnog hebben zij ampertjes 5 jaren gevlogen”

De 3 Chetak-helikopters van de Surinaamse luchtmacht zijn aan de grond. De helikopters waren afwezig bij het defilé van het Nationaal Leger op de onafhankelijkheidsdag zo een 2 weken geleden. Insiders melden Dagblad Suriname dat de lichte heli’s van Indiase makelij aan de grond waren door gebrek aan onderdelen. Desgevraagd bevestigt Defensieminister Krishna Mathoera aan Dagblad Suriname dat de informatie klopt. Bij de levering in 2015 gaf de toenmalige Indiase ambassadeur, Subashini Murugusan, te kennen dat Suriname mag blijven rekenen op ondersteuning. “We are only a phone call away, or just an email away”, zei ze toen.

Hoofdpijndossier

De Chetak-helikopters werden aangeschaft in 2009 tijdens de regering Venetiaan. Toenmalige minister van Defensie, Ivan Fernald, was toen op bezoek in India. De heli’s waren een onderdeel van een creditline verstrekt door India. Echter was er al vanaf het begin veel kritiek op de keuze van de helikopters. De Chetak, die in 2015, na vele opstoppingen en vertragingen eindelijk in Suriname aankwam, is een variant van de Franse Alouette III. Het oorspronkelijke model vloog voor het eerst in 1960, meer dan een halve eeuw geleden. De Surinaamse aankoop werd gedaan bij de Indiase Hindustan Aeronautics Limited (HAL), die de Chetak onder licentie produceert. De term miskoop dook vaker op. Lange tijd werd gedacht dat het om de iets groter Dhruv helikopters ging. In de latere stadium bleek dat het om de lichte korte afstands Chetak ging.

De helikopters hebben in totaal US$.16.353.000 gekost. De deal werd gesloten op 12 februari 2009, met alle technische procedures en financiële bepalingen. Melvin Linscheer, toenmalige directeur Nationale Veiligheid, gaf in 2013 het volgende te kennen. “Nu al is duidelijk dat het leger er niet veel aan zal hebben. Het betreft eenmotorige heli’s, die dus niet geschikt zijn voor operaties op zee of het verre binnenland. De Chetak is eerder geschikt voor tactische operaties op korte afstand. In Suriname is juist behoefte aan materieel voor de lange afstand vanwege de ruimtelijke uitgestrektheid.”

5 jaren operationeel

De Chetaks waren begin 2015 eindelijk operationeel. De 3 Chetaks kregen de Surinaamse designatie SAF-001,-002 en 003. Een groep soldaten is naar India geweest om opgeleid te worden tot piloot en technicus. In 2016 werd gemeld dat het leger met een eigen constructie in staat is om vanuit de heli, gewapend met een .50 machinegeweer, te vliegen. Lange tijd is 1 van de 3 Chetak heli’s aan de grond geweest. Die werd naar informatie gebruikt voor onderdelen. De 2 Chetaks werden vaak in duo’s gezien, vooral in de omgeving van de Luchtmachtbasis te Zorg en Hoop. De laatste “show” van de 2 Chetaks was tijdens het defilé bij de inauguratie van president Chandrikapersad Santokhi op 16 juli. In duo-formatie vlogen de Chetaks boven het presidentieel paleis en brachten de groet uit aan het nieuwe staatshoofd. Het is onduidelijk wat de toekomst zal zijn van de Chetaks in Suriname. Of ze weer zullen vliegen is niet bekend. Vooralsnog hebben zij ampertjes 5 jaren gevlogen.

error: Kopiëren mag niet!