Adron zit sinds 2 september zonder leiding

Dwarka: “Als er geen leiding is, kan je geen zaken doen”

Werknemers van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron), verenigd in de Adron Werknemersorganisatie (AWO), zijn bezorgd dat het onderzoekscentrum sinds het vertrek van directeur Narin Gajadin op 2 september 2020 in een bestuursvacuüm terecht is gekomen. Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka zegt aan Dagblad Suriname dat per brief aan LVV-minister Parmanand Sewdien op 7 september is gevraagd om op de meest korte termijn een nieuw bestuur voor de Stichting Nationaal Rijstonderzoeksinstituut (SNRI) aan te stellen, alsmede een deskundig en ervaren directeur voor Adron. Dwarka ziet graag dat de minister het bestuur van de bond met spoed ontvangt voor een onderhoud. “Wij zijn verrast geworden met het vertrek van de directeur, terwijl het ook niet duidelijk is wie de verantwoordelijkheid draagt voor de waarneming. Niemand heeft met zowel ons als vakbond als het personeel hierover gecommuniceerd. Wij hebben van anderen moeten vernemen dat de directeur weg is. Als er geen leiding is, kan je geen zaken doen”, benadrukt Dwarka. Hij stelt al één keer hierover een onderhoud te hebben gehad met de minister, maar helaas is een oplossing tot nu toe uitgebleven. De vakbondsleider vindt deze situatie ongehoord, onverantwoord en niet in het belang van een gezonde voortgang van de activiteiten binnen Adron.

Veel vraagstukken die een oplossing nodig hebben

Het personeel alsook de vakbond heeft moment geen gesprekspartner, terwijl er dringende vraagstukken zijn die overleg behoeven en schreeuwen om een oplossing. De vakbond maakt zich ernstige zorgen over de toekomst. “Het gaat om arbeidsvoorwaarden. Begin dit jaar is er een concept cao ingediend bij de leiding van het bedrijf, maar met het vertrek van de directeur kunnen wij nu daarover niet onderhandelen. Eén keer zijn wij geconfronteerd geworden met het expireren van de SZF-kaarten, maar gelukkig hebben wij dat met kunst en vliegwerk kunnen oplossen via de minister van LVV. Het derde probleem is dat de twk-gelden die de ambtenaren reeds hebben ontvangen, niet aan het Adron-personeel is uitgekeerd. Inmiddels is de waarde behoorlijk geërodeerd. Er is onduidelijkheid met betrekking tot gelden van de werknemers die jarenlang zijn gestort in het voorzieningsfonds. Wij kunnen daarover tot de dag van vandaag geen duidelijkheid krijgen”, aldus Dwarka.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: