Ammoniumnitraat Newmont vanuit Flora overgebracht naar Merian-goudmijn

Het ministerie van Defensie laat dinsdag weten, dat de voorraad ammoniumnitraat (NH4N03) van Newmont, die was opgeslagen in een een loods van het bedrijf Haukes NV aan de Uraniumstraat te Flora, in zijn geheel is overgebracht naar een veilige locatie buiten Paramaribo, onder toeziend oog en begeleiding van het ministerie van Defensie. Hiermee is volgens Defensie een belofte nagekomen die minister Krishna Mathoera in augustus heeft gedaan tegenover vertegenwoordigers van de bezorgde buurtbewoners te Flora en Tammenga.

De gevaarlijke stof is nu tijdelijk opgeslagen in een speciaal hiervoor ontworpen opslagruimte op het terrein van Newmont Suriname in de Merian-goudmijn, op 66 kilometer afstand van Moengo. Buurtbewoners van de ressorten Tammenga en Flora hadden gevraagd  om deze gevaarlijke stof uit bewoonde gebieden te verwijderen. De bezorgdheid ontstond, nadat op 4 augustus de Libanese hoofd- en havenstad Beiroet werd opgeschrikt door een reusachtige explosie in een pakhuis waarin NH4NO3 lag opgeslagen. Een explosie die leidde tot zeker minstens 190 doden en ruim 6.500 gewonden en bijzonder veel schade in de hele stad. 

Door een speciale commissie, geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi, werd met vertegenwoordigers van verschillende bedrijven, opererend in de mijnbouwsector, aan tafel gezeten en van gedachten gewisseld over de meest veilige en adequate wijze van transport en opslag voor de diverse soorten ontplofbare stoffen die worden gebruikt in de sector. Tevens is het proces van herziene wetgeving betreffende opslag van chemicaliën in ons land, ingezet.

Deze presidentiële commissie ‘Inventarisatie, Advies en Optreden omtrent ontplofbare en/of gevaarlijke stoffen’ is interdepartementaal en bestaat uit vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, het ministerie van Defensie, het ministerie van Justitie en Politie, NCTB (Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding), NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: