Surinaamse trots Staatsolie viert straks 40-jarig bestaan

Geschiedenis van de jaren ’90

Staatsolie Maatschappij Suriname NV, de trots van Suriname, viert haar 40-jarig jubileum in een jaar waarin olie-exploratie culmineerde in drie grote ontdekkingen voor de kust van ons land en daarmee de deuren opende van een groot offshore potentieel voor Suriname. Staatsolie is op 13 december 1980 opgericht. Vooruitlopend op die dag zal Dagblad Suriname ten behoeve van haar lezers enkele markante punten presenteren.

De jaren ’90

In het vorige deel werd aangegeven hoe Staatsolie werd opgericht in 1980 na de instelling van een oliecommissie. Eddie Jharap werd algemeen directeur. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw begon Staatsolie met export van ruwe olie. In 1992 begon in januari de aanleg van de ondergrondse oliepijplijn tussen Saramacca en Tout Lui Faut. Deze pijpleiding wordt in augustus van dat jaar in gebruik genomen. In 1995 gaf toenmalige president van ons land, Ronald Venetiaan, het startsein voor de bouw van de raffinaderij. Dat gebeurde in februari van 1995. De bouw- en leningscontracten voor een bedrag van U$ 36 miljoen werden op de dag van het startsein ondertekend met een consortium, bestaande uit de Nederlandse ABN- AMRO Bank en EFAG Bank, welke een dochteronderneming van het Zwitserse ABB-concern is. De bouw van de raffinaderij werd gegund aan ABB Lummus Global van Nederland. Een jaar later, in 1996, begon Staatsolie met het boren van productiebronnen in het Tambaredjo-gebied van Saramacca. Twee jaren na de aanvang van de bouw werd in 1997 de raffinaderij van Staatsolie officieel in gebruik gesteld. De productie was toen 8000 barrels per dag. Tijdens de regering Wijdenbosch werd op 4 juni 1998 algemeen directeur Eddie Jharap door de aandeelhouder, de regering van Suriname, ontslagen. Dit gebeurde omdat hij zich, samen met brede lagen van de bevolking, verzette tegen de voorgenomen verkoop van Staatsolie aan het Zuid-Koreaanse Daewoo. Jharap vocht zijn ontslag aan via de rechter. Hij werd door de magistraat in het gelijk gesteld en het ontslag werd teruggedraaid. Jharap bleef het bedrijf leiden tot in het volgende millennium.

In de komende edities van Dagblad Suriname wordt de geschiedenis van Staatsolie verder belicht. Naast het feit dat van het jaar Staatsolie 40 jaar zal bestaan, is 2020 ook een bijzonder jaar voor het bedrijf en zal erg invloedrijk zijn voor de komende 40 jaren van het bedrijf.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: