Minister Ramadhin heeft gemengde gevoelens over Covid-situatie

– Avondklok wordt niet versoepeld, ondanks constante laag aantal dagelijks besmettingen

– ‘Wij gaan landgenoten verliezen als we doorgaan met feesten’

‘Als minister van volksgezondheid heb ik gemengde gevoelens. De situatie ten lande is stabiel te noemen. Terwijl ik dat zeg moet ik mijn bezorgdheid uiten omtrent de meest belangrijke factor. Dat is de mens en haar gedrag’. Dat waren de eerste woorden van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zondagavond in een persconferentie. 

De bezorgdheid van Ramadhin komt voort uit het straatbeeld vandaag de dag. ‘Er zijn consequent steeds meer feesten. Er zijn steeds meer plekken die de regels overschrijden. Social media staat er bol van. Het is december. Wij weten dat wij met z´n allen in de feeststemming zijn. Ik wil echter benadrukken dat wij landgenoten zullen verliezen als dit gedrag verder gaat. Het is onherroepelijk dat er meer Surinamers in ziekenhuizen zullen belanden. Besmettingen zullen ongetwijfeld toenemen als wij dit gedrag voortzetten. Wij blijven daarom monitoren. Wij blijven een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van u als burger. Door onze positieve houding voorkomen wij samen een nieuwe golf van besmettingen.’

Volgens de bewindsman kan de traditionele pagara-estafette nu al worden bestempeld als een potentiële super spreading event. ‘Houdt U daarom rekening dat deze traditie voor dit jaar geen ondersteuning geniet op basis van het gevaar voor onze gezondheid. Voor de gezondheid van uw naasten en geliefden.’

Ramadhin benadrukte, dat niet zal worden geschroomd om tot sluiting over te gaan indien daar aanleiding toe is. ‘Ik richt mij ook tot organisatoren, muziekformaties, DJ’s, cateringsbedrijven, decorateurs en anderen die opdrachten aannemen voor feesthouders. Ik herinner deze bedrijven aan het Presidentieel Besluit waarin duidelijk opgenomen is dat feesten en evenementen verboden zijn. U bent medeverantwoordelijk voor feesten en de eerder genoemde controle zal ook voor u gelden.’ 

Vanaf maandag 7 tot en met zondag 20 december gelden de volgende maatregelen:

Maatregel 1

Het uitgaansverbod blijft ingesteld van 11:00 uur in de avond tot 05:00 in de ochtend. Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen: 

Maatregel 2

Geen samenscholing van groepen groter dan dertig personen. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend. 

Maatregel 3

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan met inachtneming van de volgende voorwaarden:

  • Het aantal toegestane aanwezige personen wordt bepaald door de beschikbare capaciteit van de desbetreffende ruimte.
  • De maatstaf is gesteld op niet meer dan 1 persoon per 5 vierkante meter tegelijkertijd. 

Maatregel 4

Recreatieve sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden. Dit zonder scheidsrechters en/of toeschouwers. Onverkort blijft van kracht dat sporten met intensief contact nog niet zijn toegestaan. 

Maatregel 5

Personenvervoer met openbaar transport over de weg of over water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6

Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke blijven gesloten. Er zullen sancties volgen indien genoemde plekken, ondanks het verbod toch open zijn.

Maatregel 7

Restaurants en andere commerciële eetgelegenheden mogen uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging open. Tenzij zij beschikken over terrassen in de openlucht.

Verder zijn opengesteld: markten, recreatieoorden, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, sportscholen, yoga, dansscholen, aerobics, zumba en sport- of fitnesscentra. Contactberoepen, zoals de fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops.

Maatregel 8

De grens via de lucht blijft partieel geopend voor personenverkeer, mits wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is. Dit natuurlijk conform de protocollen. Daarom vraag ik U zich zo omstandig mogelijk te laten informeren indien U plannen hebt om te reizen.

Maatregel 9

Vluchten naar het binnenland worden slechts ondernomen onder naleving van de geldende luchtvaart protocollen.

Maatregel 10

Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: