Doksenclub vindt tekort kippenvoer niet nodig

“30.000 kuikens vernietigd”

Gerard van den Berg, de eigenaar van De Doksenclub, heeft de afgelopen dagen duizenden kuikens vernietigd zien worden. Door het tekort aan voer kunnen veel kippentelers hun dieren niet meer verzorgen. De Doksenclub heeft al haar klanten op de hoogte gebracht dat zij voer garandeert aan haar afnemers van kuikens. 150 ton voer is besteld. De bestelde hoeveelheid voer is voldoende voor 50.000 kuikens vertelt van den Berg. “Wij garanderen voer aan degenen die bij ons kopen voor dezelfde prijs als in de winkels.” Om grote voorraadhoeveelheden op te slaan is een goede koelcel nodig. “Voer is aan bederf onderhevig, onder meer vanwege de eiwitten dat het bevat. Bij 18 graden hou je het voer enkele maanden, wanneer dat niet kan dan zal het voer binnen 2 maanden bederven.” Eigen voer produceren kan overwogen worden, maar er zal rekening gehouden moeten worden met de kostprijs. De directeur van De Doksenclub ziet een betere oplossing in het houden van een constant gezonde voorraad. Bij het zelf produceren moet rekening gehouden worden met de kwaliteit. “De conversie moet 1.5 zijn, wat betekent dat 1.5 kilo voer 1 kilo kip oplevert. Bij een slechte kwaliteit voer heb je 2 kilo voer nodig, en bij een nog lagere kwaliteit is 2.5 kilo voer nodig voor 1 kilo kip.” Van den Berg zegt dat lang van tevoren de voerfabrieken hebben zien aankomen dat er geen voer zou zijn. “Ik heb ruim van tevoren voer besteld”, merkt de directeur van De Doksenclub op. Volgens hem was het niet nodig geweest dat de pluimveesector nu zonder voer is komen te zitten. “Je moet altijd voorraad hebben.”  Voorheen werden er wel tussen de 60.000 en de 80.000 kuikens besteld. “De afgelopen weken hebben wij gemerkt dat mensen die kuikens hadden besteld en zelfs hebben aanbetaald, de kuikens niet zijn komen ophalen.” Het bedrijf was daarom genoodzaakt om ruim 30.000 kuikens te doden. De boeren komen de kuikens niet ophalen vanwege het gebrek aan voer. “Deze misère had niet gehoeven”, reageert de directeur van De Doksenclub. “Een boer heeft eten nodig voor zijn kippen.”

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: