Oliestaten bereiken compromis over productie

De grote olielanden zijn akkoord met een kleine verhoging van de eigen productie in januari. De 23 landen, verenigd onder de naam Opec+, halen komende maand dagelijks 500.000 vaten olie per dag extra uit de grond, zo melden internationale media donderdagavond.

De landen konden het niet eens worden over de maanden daarna, maar de hoeveelheid extra olie is wel aanzienlijk minder dan de twee miljoen vaten per dag die oorspronkelijk boven de markt hing.

Afgesproken is dat de olieministers na januari per maand een besluit nemen over de productie. Op de oliemarkt werd positief gereageerd op het nieuws. Donderdagavond kostte een vat Brent-olie $48,77, 1,1% meer dan woensdag. Als het overleg was geklapt werd juist een forse daling verwacht.

Vanwege de coronacrisis produceren landen zoals Rusland en Saoedi-Arabië al sinds april veel minder olie dan ze eigenlijk zouden kunnen. Dat moet de vraaguitval opvangen en de prijzen op peil houden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: