Minister Ramadhin: ‘Suriname doet down payment van US$ 750.000 voor eerste lading vaccins’

‘Suriname heeft een ‘downpayment’ (aanbetaling) van US$ 750.000 gedaan aan het zogenoemde Covax-initiatief voor een eerste lading anti-covid vaccins.’ Dat zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in gesprek met Dagblad Suriname. In de hele wereld zijn autoriteiten van landen zaken in orde aan het maken voor de komst van een vaccin, om gereed te zijn om te kunnen starten met het vaccineren van mensen, ook Suriname.

Covax is een wereldwijd initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en Gavi, de Vaccine Alliance (https://www.gavi.org/), om tot een goede verdeling van coronavaccins te komen. Veel landen, ook de EU, hebben zich daarbij aangesloten. 

Het doel van Covax is om tegen het einde van 2021 zeker 2 miljard doses veilige, effectieve vaccins te leveren, die de wettelijke goedkeuring en/of prekwalificatie van de WHO hebben doorstaan. De partners binnen Covax werken samen met regeringen en fabrikanten om voldoende vaccindoses aan te schaffen om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen. Covax tracht toegang tot een vaccin voor iedereen te verzekeren.

Ramadhin: ‘Er is een voorlopige calculatie gemaakt op basis van de verwachte beschikbaarheid van vaccins. We hebben voorlopig een down payment moeten doen ter garantstelling voor de samenleving, voor 20% van de samenleving. Natuurlijk ga je meer nodig hebben.’ In veel landen worstelen autoriteiten met de vraag welke groepen mensen in aanmerking zouden moeten komen om als eersten gevaccineerd te worden, zodra een vaccin voorhanden is.

‘De eerste groepen die in aanmerking zouden komen, zijn de gezondheidswerkers en kwetsbare groepen, daar begin je mee en daarna ga je natuurlijk ook andere groepen beginnen te vaccineren’, aldus Ramadhin. ‘Voorlopig is er dus een aanbetaling gedaan van US$ 750.000. Echt wel een fractie van het totale, het gaat echter veel meer kosten. Uitvoeren en implementeren van het vaccin, de vaccinatiecampagne, gaan ook behoorlijk veel geld kosten. Voor eind december proberen we in ieder geval alles in kannen en kruiken te hebben, ook een goed kostenoverzicht’, zegt de minister tegenover Dagblad Suriname.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: