Achaibersing: “Geldtransporten komen vrij snel op gang”

De geldtransporten komen vrij snel op gang. Dit deelde minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning donderdag mee op een persconferentie. De valutamarkt is ernstig ontregeld doordat de mogelijkheid om cash euro’s te verschepen en vervolgens cash dollars in te voeren sinds april 2018 is gestagneerd met de inbeslagname van de 19.5 miljoen euro door Nederland. Volgens Achaibersing is governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) samen met zijn team bezig te kijken naar verschillende mogelijkheden op zijn bord. Achaibersing benadrukte dat de regering ook het belang van de hervatting van de geldtransporten ook inziet. “Er wordt met heel veel voortvarendheid aan gewerkt. Wij willen die geldtransporten ook zo snel mogelijk op gang brengen, omdat dat een behoorlijke verlichting op de druk op de valutawisselkoersen zou brengen”, aldus de minister. Echter voegde de bewindsman eraan toe dat Suriname als Staat ook afhankelijk is van de andere partij die er toch wel omzichtig mee omgaan. Hij vraagt daarom toch wat geduld daarvoor. “Haastige spoed is zelden goed”, aldus de minister. Er wordt naast de Nederlandse Bank ook met andere banken onderhandeld hierover. Als gevolg van het wegvallen van de contante vreemde valuta geldtransporten van de Centrale Bank van Suriname, van en naar Hong Kong, via Nederland, en later ook het wegvallen van de vreemde valuta geldtransporten vanuit de Federal Reserve (FED), is er een tekort ontstaan aan contante vreemde valuta in de markt. Vanwege de wereldwijde covid-19 crisis, is ook de instroom van vreemde valuta via bezoekende toeristen komen weg te vallen, hetgeen de beschikbaarheid aan vreemde valuta verergerd heeft. Noch de gewezen governors Glenn Gersie en Rovert van Trikt en noch de gewezen Financiënminister Gillmore Hoefdraad hebben de geldtransporten met hun missies niet weer op gang kunnen brengen. Ondertussen ligt de reële koers voor de Amerikaanse dollar op straat rond de SRD 20.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: