Reacties op uitspraak Bouterse: “Communiceren met samenleving moet duidelijk zijn”

Het DNA-lid Patricia Etnel reageert fel op haar Facebookpagina op de recente uitlatingen van voormalig president van het land, Desi Bouterse. “Dit soort dingen kan je alleen met wapens weghalen.”

Het feit dat de beweringen niet goed zijn begrepen, zegt het DNA-lid dat wanneer zaken duidelijk worden gecommuniceerd het dan niet nodig is om daarop terug te komen. Zuiver zijn in de communicatie is voor Etnel belangrijk. “Vooral als de relatie met wapens nooit eerder ideologisch is geweest”, merkt Etnel op. “Wanneer je iets de eerste keer hebt gezegd, dan is dat de boodschap, alles daarna is mosterd na de maaltijd.”

Multi interpretabel

Communicatiedeskundige Glenn Truideman ziet ook het nadeel van uitspraken, die op meerdere manieren zijn uit te leggen. “Multi-interpretabele uitspraken kunnen zijn bedoeld om op die manier naar buiten gebracht te worden.” In dit geval ziet Truideman echter geen mogelijkheid voor een andere uitleg. “Want wanneer je een ideologie bedoelt, dan spreek je niet van een wapen, maar dan spreek je van een ideologisch doel of visie.” Truideman benadrukt dat een wapen niet met een ideologie wordt geassocieerd. Door een manier van denken geef je aan hoe je een ideologie inricht. “Het woord ‘wapen’ komt hier niet aan te pas”, laat de communicatiedeskundige weten. “Communiceren met de samenleving betekent dat je geen zaken zegt die op meerdere manieren kunnen worden opgevat. Want anders komt de boodschap niet door en leidt dit tot onbegrip”, meldt Truideman tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: