Rachied Doekhie: “Bouterse zet ideeën voor anderen die hij misschien zelf niet gaat kunnen bezweren”

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vindt dat zijn partijvoorzitter Desi Bouterse uiterst voorzichtig had moeten zijn bij het uitkiezen van zijn woorden. Bouterse zei op 30 november in Ocer dat de huidige regering tegen de richting ingaat die de militairen in 1980 hebben ingenomen. Zij maakten zich sterk voor een sociaaldemocratisch systeem, terwijl de huidige regering staat voor een kapitalistisch systeem. Bouterse is van mening dat dit soort kapitalistische systemen je alleen met wapens kunt weghalen. De NDP-voorzitter wees op de etnische spanning die zich aan het ontwikkelen is en er voorheen niet was. Het volk heeft de NDP weer nodig, vindt Bouterse. Deze uitspraken van Bouterse zijn door velen met verontwaardiging aangehoord. Doekhie keurt deze uitspraken ook resoluut af, vooral wanneer dezelfde partij de ideologie hanteert van eenheid, samen optrekken en samen opbouwen. “Dit soort uitspraken horen eigenlijk gewoon niet thuis in de hedendaagse politiek. Ik denk dat de heer Bouterse niet bedoeld heeft dat letterlijk naar vuurwapens moet worden gegrepen. Maar hij zet wel ideeën voor anderen, die hij misschien zelf niet gaat kunnen bezweren. Ook de tegenstanders van Bouterse kunnen dit idee oppakken en verder gaan uitwerken. Wanneer je ergens een bom wilt plaatsen, moet je niet alleen weten hoe lang de lont is, maar je moet ook weten wanneer en waar het gaat ontploffen. Als je dat niet in de hand heb, moet je er ver van afblijven”, benadrukt Doekhie tegenover Dagblad Suriname.

Andere methodes om weer aan de macht te komen

Vooral in deze periode waar diverse personen en toppers van de NDP in verschillende strafzaken verwikkeld zijn, is het volgens Doekhie een goed idee om uiterst voorzichtig te zijn bij het uitkiezen van woorden en poneren van stellingen, omdat dan de tegenstander zeker voer erin kan vinden. Dat is volgens de NDP’er ook gebeurd wanneer hij naar de vele reacties van zowel de coalitiepartijen en buitenparlementaire partijen kijkt.  “Het is dus meer een politieke uitspraak, maar de woorden zijn een beetje ongelukkig gekozen.” Doekhie is het overigens totaal oneens wanneer prominenten van zijn partij de achterban oproepen om te strijden tegen het beleid van de regering Santokhi/Brunswijk, omdat het hier om een legitiem gekozen regering gaat. “Er zijn andere methodes om weer aan de macht te komen. Men moet gewoon zwaar zowel parlementair als buitenparlementair politiek voeren, zodat het vertrouwen in de partij terugkeert. Zo alleen ga je verkiezingen winnen”, stelt de ex-parlementariër.

FR

error: Kopiëren mag niet!