Minister Ramdin: ‘We zien erop toe dat humanitaire behoeften van de Cubanen te Southdrain worden bevredigd’

‘Van de ongeveer 480-490 Cubanen verblijft de helft illegaal in ons land’ – ‘We hebben al onze van belang zijnde internationale contacten geïnformeerd’ 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) heeft vanochtend, donderdag 3 december, tijdens een persconferentie van de regering verklaard, dat de Cubanen te Canawaima, Southdrain, ‘om onduidelijke reden hun reis willen inzetten’.

‘We zijn bezig met onze internationale omgeving om ze te informeren. Het gaat immers om niet Surinamers. Ik heb de Cubaanse ambassadeur officieel op de hoogte gesteld van de situatie te Southdrain en hij ontvangt vandaag (donderdag) een diplomatieke nota. Ook met de ambassadeurs van Guyana en de VS vindt vandaag overleg plaats.

Ik heb contact gehad met mijn collega van Guyana. Ook daar worden de ontwikkelingen gevolgd en worden voorbereidingen getroffen.’

Ramdin: ‘Ook het UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) is geïnformeerd en het Rode Kruis en de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie). Zij moeten geïnformeerd worden en we hebben gevraagd om technische bijstand. De directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag een gesprek met de vertegenwoordiger van de UNHCR in Suriname. Ook de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten), de Caribische gemeenschap (Caricom) en de VN worden geïnformeerd. Onze missies in al die landen zullen op de hoogte worden gehouden.  Onze man in Guyana gaat morgen een gesprek hebben met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Guyana.’

Minister Ramdin benadrukte, dat de autoriteiten erop toezien, dat de humanitaire behoeften van de Cubanen worden bevredigd, we staan voor de bescherming van de mensenrechten. 

‘Het NCCR (Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) en de lokale gemeenschap verlenen ondersteuning aan Cubanen. Het ministerie van Justitie en Politie werkt aan de registratie van de groep personen. Het gaat om ongeveer 480-490 Cubanen waarvan de helft illegaal in het land is. We zullen zien wat we doen met dat gegeven. Onder de groep bevinden zich zwangere vrouwen en baby’s en kinderen, we gaan daar speciaal op letten met steun van de Cubaanse artsen die in Nickerie werken. We beschouwen dit als een serieuze aangelegenheid.’

Wij hebben net als u dit vernomen uit de media dat een groep Cubanen zich heeft verzameld te South Drain om de oversteek te doen naar Guyana. 

Rode Kruis Suriname

Het Rode Kruis in Suriname laat in een reactie vandaag aan Dagblad Suriname weten, dat zij ‘dit vernomen heeft uit de media dat een groep Cubanen zich heeft verzameld te Southdrain om de oversteek te doen naar Guyana. Wij hebben geen informatie over de status van deze mensen.’

‘Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en zijn stand by om hulp te bieden als dat nodig is. Het NCCR komt al in met humanitaire hulp en mocht die een beroep op het Rode Kruis doen, zullen wij in actie komen. Het Rode Kruis is immers een hulparm van de autoriteiten om humanitaire hulp te bieden indien de overheid dit niet doet/ kan doen.’  

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: