Minder vuurwerk tot nu toe geïmporteerd dan in 2019

Geknal van vuurwerk deze dagen al te horen in buurten van Paramaribo – Nog niet duidelijk of pagara-estafette doorgaat

Minister Amoksi: ‘Vuurwerk afschieten in huiselijke sfeer mag’

Volgens gegevens van het ministerie van Handel en Industrie hebben tot afgelopen dinsdag 9 importeurs 27 containers vol vuurwerk geïmporteerd. Vorig jaar hadden 15 importeurs 37 containers het land ingevoerd. 34 Containers werden in 2018 geïmporteerd. 

De groothandel is al met de verkoop van vuurwerk gestart. Importeur kunnen nog tot en met de laatste dag van het jaar vuurwerk importeren. 

Van 27 december tot en met 2 januari mochten in 2019-2020 mensen vuurwerk afsteken, dat was de officiële afschietperiode. Maar, nu al is her en der in wijken van Paramaribo het geknal van vuurwerk te horen. 

Onduidelijk is nog in hoeverre de regering maatregelen gaat treffen rond het afsteken van vuurwerk, met name gelet op het oog op de Covid-19 pandemie. 

Minister Amoksi: ‘Afsteken vuurwerk in huiselijke sfeer mag’

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei vanochtend, donderdag, tijdens een persconferentie van de regering, dat het afschieten van vuurwerk ‘in huiselijke sfeer’ is toegestaan. Onduidelijk is of hij bedoelde, dat dat nu al mag, of alleen in de officiële afschietperiode. Op een vraag hierover aan de bewindsman van Dagblad Suriname volgde geen reactie.

‘We kijken wel naar het afsteken van vuurwerk in georganiseerd verband, zoals de pagara-estafette. We moeten rekening houden met de actuele situatie rond de Covid-19 pandemie.’ Over het wel of niet plaatsvinden van de populaire pagara-estafette is tot heden echter nog steeds geen officieel besluit genomen door de autoriteiten, terwijl de jaarwisseling snel nadert.

Suriname telt bij iedere jaarwisseling zeker tussen de 10-20 vuurwerkslachtoffers.

Tien vuurwerkslachtoffers waren te tellen rond de jaarwisseling 2019-2020. Het oudste slachtoffer was een man van 68 jaar en het jongste  een jongen van 5 jaar. Alle slachtoffers liepen brandwonden op vooral aan handen en het hoofd.

Het aantal slachtoffers in de afschietperiode van 27 december 2017 tot en met 2 januari 2018 bedroeg 12. Daaronder een kind van twee jaar dat oogletsel opliep.

Rond de jaarwisseling van 2016-2017 werden 20 vuurwerkslachtoffers geregistreerd. Twee jongens van 16 en 18 jaar liepen op hetzelfde adres verwondingen op bij het afsteken van een pagara. De jongen van 16 jaar werd in een oog geraakt, de andere jongen had een barstwond.

Vuurwerkverbod in Nederland vanwege Corona

Vandaag de dag is er nog geen sprake van een ‘vuurwerkcampagne’. Vuurwerk, lijkt op dit moment nog geen issue in de samenleving, terwijl onlangs bijvoorbeeld een verhitte discussie werd gevoerd, ook in de Tweede Kamer, over een algeheel verbod op vuurwerk.

Door het coronavirus is de werkdruk in de Nederlandse ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens de komende jaarwisseling geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Het kabinet besloot 13 november tot dit tijdelijke verbod in de ministerraad. Inmiddels hebben vuurwerkverkopers aangekondigd naar de rechter te stappen, omdat zij nu blijven zitten met een onverkochte voorraad vuurwerk.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: