Ouders van schoolgaanden wachten nog steeds op interventie minister Levens voor hoge internetkosten

Ouders van schoolgaanden zitten met de handen in het haar door de nieuwe prijzen van internet. Door covid-19 is het accent verlegd naar afstandsonderwijs, waarvoor internet cruciaal is. Vooral studenten van het secundair en tertiair onderwijs kunnen niet zonder internet voor hun studie. Ook de leraren klagen steen en been over de hoge internetkosten. De BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre heeft dit eerder ook aan de kaak gesteld. De Onderwijsminister Marie Levens had beloofd een middenweg te zoeken, echter tevergeefs.

Het ‘goedkoopste’ mobiele datapakket van Digicel is van SRD 150 verhoogd naar SRD 250. De wifibox (zonder ADSL) van Telesur is van SRD 150 verhoogd naar SRD 268, terwijl bij ADSL (afhankelijk van welk pakket) het starttarief SRD 313 per maand bedraagt. ‘Moordend’, zo typeren ouders de nieuwe prijzen. Deze prijzen zijn het gevolg van de koersunificatie. Alhoewel de USD-koers bij de Centrale Bank van Suriname gesteld is op SRD 14.29, hanteert Telesur een koers van SRD 12.50, dan nog zijn de internetkosten onbetaalbaar. Op de minister wordt een beroep gedaan om een oplossing te vinden voor dit probleem. Studenten vrezen dat er op deze manier drop-outs zullen ontstaan.

Ook met betrekking tot het particulier busvervoer is er geen studententarief van de grond gekomen. De particuliere bussen rijden sinds 21 september 2020 tegen aangepaste tarieven, die bovendien niet berekend zijn op basis van de exorbitante brandstofverhoging. Desondanks is het tarief nu al niet te doen. Op 17 september liet de minister weten dat zij de PLO-tarieven drastisch omlaag zou brengen om de scholieren tegemoet te komen, echter is daarvan uiteindelijk niets merkbaar.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: