Minister Amoksi roept bevorderde onder inspecteurs op ethisch te handelen

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft een groep van zo’n 200 onder inspecteurs, die maandag bij de Politie Academie tot politie inspecteurs 3 de klasse zijn bevorderd, opgeroepen om ethisch te handelen. Hij drukte ze op het hart rekening te houden met mensenrechten en vooral die van de heel kwetsbaren in de samenleving en de minderbedeelden. Er zijn in totaal 209 onderinspecteurs bevorderd. Een groep van 28 politiefunctionarissen variërend in rang van onderinspecteur tot en met commissaris van politie zijn gedecoreerd wegens 40 en meer trouwe dienstjaren.

Zij die in de naast hogere rang zijn bevorderd, hebben nog enkele hobbels te nemen, zei de minister, zo bericht zijn ministerie. Hij stelde verder, dat velen van hun binnenkort de inspecteursopleiding zullen volgen en dat betekent, dat zij op weg zijn naar meer verantwoordelijkheid. ‘Naar functies waar u meer leiderschap zal moeten demonstreren, waar er meer op u zal worden gelet, waar u anderen zult moeten corrigeren.’

De bewindsman ging ook in op de recente ontwikkelingen rondom de werving, selectie en opleiding van politierekruten, welke volgens hem heel open en professioneel moet plaatsvinden. ‘Immers, elke competente planter weet dat het de kunst is om de grond goed te bewerken, zodat het zaad goed kan groeien. Tegen wat hier is gebeurd gaan we de juiste en gepaste maatregelen treffen. Naast werving en opleiding, structuur en organisatie, management en leiderschap, zijn de toepassing van technologie en de manier hoe wij omgaan met informatie, en nu ook community policing bepalend voor het succes van het Korps Politie Suriname’, aldus Amoksi.

Korpschef Roberto Prade zei, dat hij enkele jaren geleden nog had voorgesteld om de officiersopleiding in te korten. Nu is goedkeuring gegeven om de komende opleiding 1 jaar te laten duren. ‘De nieuwbakken inspecteurs hebben minstens 25 dienstjaren achter de rug. De organisatie heeft verzuimd er voor te zorgen, dat er een vloeiende doorgang heeft plaats gehad in de loop der tijd’, aldus de politiechef.  Hij deelde de officieren ook mee, dat zij ook nachtdiensten zullen blijven draaien. Hij wenst geen geluiden te horen, dat ze officier zijn geworden en dus niet meer kunnen functioneren als groepscommandant. ‘De leiding van het korps kan niet zo’n grote groep onttrekken aan het operationele.’

Bondsvoorzitter Raoul Hellings vroeg zijn leden om in geval van ontevredenheid niet te rennen naar de pers, maar in contact te treden met het bondsbestuur. Hij haalde aan, dat de bond strijd heeft moeten leveren en dat de resultaten ook niet zijn uitgebleven. Hellings heeft zijn verontschuldiging aangeboden voor het tekort dat de onderinspecteurs is aangedaan. Deze groep heeft te lang moeten wachten op een bevordering in een naast hogere rang.

error: Kopiëren mag niet!